Als kitesurfer in Nederland is een goed wetsuit wel een van de eerste dingen die je wilt aanschaffen. Er zijn veel soorten en merken waar je uit kunt kiezen, de prijzen verschillen maar dit zie je ook zeker terug in de kwaliteit. Hier vind je handige informatie die jou gaat helpen bij je keuze. 

Hoe werkt een wetsuit

Wetsuits houden je warm door een klein laagje water binnen te laten wat blijft zitten tussen het pak en je lichaam, dit reguleert de temperatuur in je wetsuit. Als je een goed wetsuit koopt kun je het makkelijk een dag op het water volhouden. Met een slecht pak blijft het water binnen komen, wat ervoor zorgt dat de temperatuur in je pak niet kan oplopen en je het koud krijgt. Daarnaast heb je te maken met windchill, het is lekker om een pak te hebben dat wat dikker is bij je torso zodat je warm blijft.

Welk soort wetsuit wil je kopen

De eerste beslissing die je gaat maken wanneer je een wetsuit koopt is het soort pak dat je nodig hebt. Wil je een shorty/spring suit of fullsuit? Deze keuze hangt af van waar je woont en wat de gemiddelde watertemperatuur is. In Nederland kun je in de zomer met een shorty varen – met korte armen, korte benen of allebei – maar het grootste gedeelte van de tijd is een fullsuit nodig met lange armen en lange benen.

Vervolgens kies je de ideale dikte voor de omstandigheden. De meest voorkomende neopreen diktes zijn 3/2 voor milde temperaturen, 4/3 voor matige tot koude temperaturen en 4/5 voor koude watertemperaturen. Je kunt nog extra’s aan je wateroutfit toevoegen in de winter zoals een kap, schoentjes en handschoenen.

De stitching van je pak

De keuze van stitching is bepalend voor de mate waarin water je wetsuit in lekt. Er zijn vele verschillende soorten, dit zijn de meest voorkomende:

Flatlock stitching – Ieder paneel is aan zowel de binnen- als buitenkant gestitched. De naden van je pak worden hierdoor flexibel en sterk, maar voor dit proces worden er veel gaatjes in het neopreen geprikt waardoor je pak makkelijk gaat lekken.

Sealed – De randen van de panelen worden naast elkaar gelegd en vervolgens aan elkaar gelijmt. Dit voorkomt dat er water door de naden naar binnen komt. Deze techniek wordt vaak gebruikt in de productie van goede wetsuits die geschikt zijn voor kouder water.

Sealed en taped – Bij deze productietechniek worden de panelen gestitched en gelijmd én aan de binnenkant van je wetsuit wordt er tape aangebracht over de lijm. Dit is de warmste optie.

Waar zit de rits

De plek van de rits heeft ook een effect op de warmte van je pak en de flexibiliteit op het water. Er zijn drie verschillende opties:

Volledige rits – Een wetsuit met een volledige rits heeft een rits die van je nek tot je bilnaad loopt. Deze optie biedt de minste flexibiliteit.

Halve rits – Deze rits bedekt de helft van de lengte van je rug. Hij loopt van je nek tot halverwege je rug. Dit geeft je meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid.

Frontzip – De frontzip zit op je borst. Het is iets moeilijker om je pak aan te trekken. Bij het nekgat stap je in het pak en dan trek je hem over je benen omhoog en doe hetzelfde bij je armen. Doe je hoofd door het nekgat en zip up! Dit is de meest waterdichte constructie en geeft de meeste flexibiliteit en bewegingsvrijheid.

Wat natuurlijk erg belangrijk is is de fit. Dit is in mijn ogen de belangrijkste factor om mee te wegen wanneer je een wetsuit gaat kopen. Je wetsuit moet aansluiten als een tweede huid, dus strak genoeg zijn om een warm laagje water tussen je huid en wetsuit te vangen maar niet zo straks dat je bloedcirculatie wordt afgesloten ;). Als je nog kunt squatten en je armen rond kunt zwaaien heb je waarschijnlijk een goede te pakken! Gelukkig staat het personeel van de kitesurfshops altijd voor je klaar om je te helpen bij je beslissing!

Laat een Reactie achter