Welke kitemaat kies je?

Wanneer je een kite gaat aanschaffen is het belangrijk dat je voor de juiste maat kiest zodat jij zoveel mogelijk winderige dagen kunt benutten. De maat van de kite wordt altijd weergegeven in vierkante meters. De juiste maat voor jou is afhankelijk van een aantal verschillende factoren.

Allereerst hangt het af van je eigen lichaamsgewicht en niveau. Daarnaast is het type kite ook van invloed op de zogeheten windrange. Een all-round/freeride kite heeft vaak meer windbereik dan een C-kite doordat deze een andere shape hebben. Ook zijn er kites te koop die zich speciaal richten op condities met minder wind. Deze hebben extra veel low-end. Wil je een kite die je makkelijk kunt varen bij veel wind dan kies je voor een high-end kite.

Hoe groot is je board?

De afmeting van je board moet je ook meenemen in de keuze voor een kite. Een groter board heeft namelijk meer drijfvermogen wat ervoor zorgt dat je sneller in plané kunt komen. Wanneer je een groot board hebt kun je dus af met een wat kleinere kite. Bij weinig wind kun je sneller varen met een groter board.

Ook externe factoren zoals de windsterkte, windrichting, stroming en golven zijn van invloed op de maat kite die je kiest. Wanneer je in veel verschillende condities wilt kunnen kiten is het verstandig om meerdere kites aan te schaffen. Als het harder waait heb je een kleinere kite nodig en vice versa. Om je windrange te vergroten wil je kites die op elkaar aansluiten zodat je een maximale windrange afdekt. Stel je kiest voor een 9 m2 en je wil je set later uitbreiden kun je hier bijvoorbeeld nog een 6/7 m2 bij uitzoeken voor hardere wind en een 11/12 m2 voor zachtere wind.

De beste kite voor jou

De kitegrootte die je kiest is afhankelijk van meerdere factoren zoals:

  • Je lichaamsgewicht
  • Je kiteskills
  • Afmetingen van je kiteboard
  • Het type kite dat je kiest
  • Windsterkte
  • Windrichting
  • Stroming en golven

Kiteshops bieden vaak mooie deals aan wanneer je meerdere kites aanschaft en ze kunnen je voorzien van een goed advies op basis van jouw postuur, skills en persoonlijke wensen. Vragen kun je altijd stellen in de comments!

 

 

 

Laat een Reactie achter