Wanneer je een kitesurf trapeze gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De aanschaf van een kitesurf trapeze (ook wel harnas genoemd) is namelijk erg persoonlijk. Eerst is het belangrijk om te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat, een zittrapeze of een heuptrapeze. Beide hebben een aantal voor- en nadelen die we even voor je op een rijtje hebben gezet.

Zittrapeze of heuptrapeze

 Bij de zittrapeze trek je een soort broekje aan waarvan de haak net onder je navel zit. Dit is dus ook de plek waar de meeste kracht op je lichaam komt te staan tijdens het varen. Het zwaartepunt ligt lager dan bij een heupharnas en dit maakt het makkelijker om aan te kanten. Om je benen zitten banden die ervoor zorgen dat de trapeze niet omhoog schuift. Meestal worden zittrapezes gedragen door beginners, maar ook race- en slalom kiters kiezen vaak voor een zitharnas.

Een heuptrapeze zit om je middel waardoor je veel meer bewegingsvrijheid hebt dan met een zittrapeze. Een heuptrapeze is dan ook geschikter wanneer je stappen wilt maken in je progressie, zoals voor je eerste sprongetjes. Ook is een heuptrapeze comfortabeler omdat je geen banden tussen je benen door hebt lopen. Vaak is het wel even wennen omdat een heuptrapeze sneller omhoog schuift door de kracht van de kite.

Kitesurf trapeze kopen

Wanneer je weet of je voor een zittrapeze of heuptrapeze gaat is het goed om een bezoekje te brengen aan een kitesurfshop. Een heuptrapeze moet lekker strak zitten en goed aansluiten zodat hij niet omhoog gaat kruipen. Let er bij een zittrapeze op dat je benen niet afgekneld worden (zeker voor de mannen niet relaxt).

Vaak hebben ze in de kitesurfshop een bar hangen waar je met je trapeze in kunt haken. Zo voel je gelijk hoe de trapeze aanvoelt wanneer er wat kracht op wordt gegeven. Laat je informeren door de shop, probeer een aantal verschillende trapezes uit en kies dan degene die het lekkerste zit.

 

Laat een Reactie achter