Innovatie in kites! Dat is alweer even geleden. Gisteren kreeg ik een interessant bericht binnen van het nieuwe kitemerk VANTAGE. Dit is het eerste kitemerk dat kites op de markt gaat brengen waarvan het ontwerp hoofdzakelijk gebaseerd is op computationeel ontwerp. Het is een technisch verhaal maar ik raad je aan om het te lezen want dit kan wel eens een echte doorbraak gaan worden! VANTAGE kondigde gisteren namelijk aan dat het de eerste real-world performance resultaten binnen had dat bewijs leverde dat data driven kite design de traditionele designmethoden te slim af is. Wie is er klaar voor next-generation kite performance? 

VANTAGE in actie

Data driven kite design door VANTAGE

Kite ontwikkeling vandaag de dag is voornamelijk experimenteel en daarom vatbaar voor menselijke fouten. Het laatste decennium zagen we dan ook minimale nieuwe innovatie, waardoor de performance van kites – zeker de afgelopen vijf jaar- stagneerde op een bepaald niveau. VANTAGE beweert dat het gebrek aan innovatie grotendeels wordt veroorzaakt door het feit dat de huidige methoden voor prestatievalidatie zijn gebaseerd op menselijke interpretatie.

De oprichter van VANTAGE, Robin van der Putte, zegt hier over: “De huidige kitesurf merken onderscheiden zich meestal met design en kleuren, exclusieve materialen en prijzen, maar worstelen om de prestaties van een kite te valideren, te onderbouwen en te verbeteren. De prestaties worden momenteel bepaald door menselijke interpretatie, die een grote marge voor fouten laat als het gaat om het verbeteren van toekomstige kiteontwerpen. Het wordt tijd dat de kitesurf industrie wat wetenschap toevoegt aan de mix. “

VANTAGE begint met het ontwikkelen van de kite waar traditionele methoden juist eindigen. Een uniek ‘data driven computational deep learning’ design methode stelt het merk in staat om een simulatie framework op te zetten. Voor de simulatie wordt de hedendaagse kennis van kiteontwerp maximaal benut. Zo voert het programma verschillende analyses uit waarvan de data gebruikt wordt om nauwkeurige simulaties uit te voeren. Hiermee kan VANTAGE verschillende omstandigheden nabootsen en de prestaties van de kite voorspelen met een verbluffende nauwkeurigheid, vóórdat ze een prototype gaan maken. 

Real-world performance validatie

Het blijft niet alleen bij de simulatie. Een unieke performance validatie methode is ontwikkelt waarmee real-world performance gemeten kan worden met sensoren. Het systeem registreert meer dan 28 IMU (inertiële meeteenheid), druk en informatie van de GPS-sensoren die op de vlieger zijn bevestigd. Door het verkrijgen van deze gegevens tijdens het varen kan VANTAGE de resultaten vergelijken met die van de simulatie en de real-world performance valideren. Deep learning simulation biedt gigantische kansen, omdat het systeem leert en met de tijd steeds accurater wordt. 

Data verzamelen tijdens het varen

Wil jij de eerste zijn?

Naar verwachting komen de eerste kites van Vantage in de zomer van 2019 op de markt. Op dit moment is het merk op zoek naar riders voor hun exclusiefe R&D Béta programma. Er zijn een beperkt aantal plaatsen. Als je geïnteresseerd bent en de eerste wilt zijn om met de nieuwe generatie data driven kites te vliegen kun je je hier inschrijven via de website van VANTAGE.  

Om op de hoogte te blijven kun je VANTAGE ook volgen op Instagram en Facebook.

Laat een Reactie achter