De tweedehandsmarkt voor kitesurfmateriaal is groot. Op verschillende websites en in Facebookgroepen worden gebruikte kites en boards aangeboden en ook de kitesurfshops zelf verkopen vaak tweedehands materiaal. Deze spullen kunnen een goede investering zijn aangezien nieuwe kitesurfspullen snel hun waarde verliezen en er redelijk wat mensen zijn die hun spullen maar een paar keer per jaar van zolder halen. Het is erg belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van gebruikt materiaal. Je wilt zeker geen miskoop doen, aangezien dit schadelijke gevolgen kan hebben. Je moet er toch niet aan denken dat een van je lijnen breekt als je eindelijk je eerste sprong waagt? Daarom geef ik je hier een aantal tips waarop je moet letten bij aanschaf van een tweedehands kite.

Gebruikt kitesurf materiaal kopen? Check deze punten:

 1. Spreek altijd af op het strand. Hier heb je de ruimte om de kite op te pompen, helemaal op te tuigen en te testen. Zo kom je er gelijk achter of de kite in orde is en aan je wensen voldoet.
 2. Pak het doek tussen je vingers om te voelen of het nog knispert. Wanneer het doek van de kite helemaal verkleurd is of vale plekken heeft zal de kite veel en intensief gebruikt zijn. Veel kitesurfers laten hun kite op het strand liggen en hierdoor kan de kite snel slijten doordat hij gezandstraald wordt en in de zon ligt.
 3. Het maakt in principe niet uit of de kite is gerepareerd omdat er een keer een scheurtje in gezeten heeft. Dit hoeft de vliegeigenschappen niet te beïnvloeden. Het is wel belangrijk dat de reparatie goed en professioneel is uitgevoerd, dat het doek op de plek van reparatie goed aansluit en er geen vouwen in zitten. Wanneer de reparatie is uitgevoerd over meerdere panelen is de kans groter dat dit de vliegeigenschappen negatief beïnvloed.
 4. Slijtplekken op de leading edge zijn lastig te repareren en als je slijtplekken ziet betekent dit dat de kite vaak en lang op het strand heeft gelegen. Je wilt niet dat de leading edge kapot gaat omdat dit vanaf de buitenkant maar moeilijk te repareren is. Vergeet niet de tips van de kite te checken.
 5. Wanneer je een tweedehands kite aan wil schaffen pomp je de kite altijd eerst even op. Dan weet je zeker dat er geen lek zit in de tubes. Terwijl je wacht kun je gelijk de bar en lijnen checken.
 6. Op de bar wil de grip nog weleens loslaten als deze veel gebruikt is. Hierdoor kun je de bar niet meer lekker vasthouden en krijg je blaren. Dit kun je wel makkelijk zien aan de bar.
 7. Wanneer er knopen in de lijnen zitten of ze onderhevig zijn geweest aan slijtage breken ze een stuk sneller dan nieuwe lijnen. Daarnaast kunnen lijnen opgerekt zijn. Check of de lijnen niet helemaal verkleurd of gerafeld zijn.
 8. Let op de leeftijd van de kite en koop geen kite die te oud is. Oude kites hebben een stuk meer meegemaakt: het doek, de lijnen en bar kennen meer slijtage. Zelfs als de eigenaar bijna niet met de kites gevaren heeft zijn de depower systemen van vroeger anders en herstarten de kites moeilijker uit het water. Voor je eigen veiligheid koop je liever geen kite die ouder is dan 3 jaar. Laat je dus niet alleen verleiden door de prijs bij aanschaf van een tweedehands kite.

Als je budget het niet toelaat om nieuw materiaal te kopen kun je er ook voor kiezen om bij een kitesurfshop overjarig materiaal te kopen. Je koopt dan een nieuwe kite maar het model van vorig seizoen, met een fixe korting. Zo kun je je goed laten informeren voordat je een kitesurf vlieger aanschaft.

Laat een Reactie achter

 1. Wat kost kitesurfen? | Kiteheart

  […] bij een random persoon op marktplaats dan weet je echter niet wat je in huis haalt. We hebben een checklist voor je opgesteld wanneer je graag tweedehands materiaal wilt kopen. Als je je materiaal […]