De handschoenen zijn vorige week al aan bod gekomen, maar om lekker warm te blijven op het water heb je natuurlijk ook schoentjes nodig. Surfschoentjes beschermen je voeten niet alleen tegen kou, maar ook tegen scherpe schelpen of rotsen tijdens het kitesurfen. Het kan dus handig zijn om je surfschoenen in te pakken als je binnenkort op kitevakantie gaat! Surfschoenen zijn gemaakt van neopreen, hetzelfde materiaal als je wetsuit, waardoor je voeten goed warm blijven.

Verschillende soorten surfschoenen

Je kunt kiezen uit verschillende soorten schoentjes. Allereerst kun je net als bij een wetsuit kiezen uit diverse diktes.  Een dikte van 6/5mm is zeer geschikt voor koud winterweer, terwijl 3/2 schoentjes ook wel sokken genoemd worden. Deze houden je voeten warm in het voor- en najaar en hebben als voordeel dat je veel boardgevoel behoudt. Hoge schoentjes kun je onder je wetsuit stoppen zodat er weinig water in komt terwijl lage schoentjes meer geschikt zijn om te gebruiken als bescherming tegen rotsen, schelpen of een scherp rif. Daarnaast zijn er twee vormen te onderscheiden: gewone surfschoentjes met een ronde neus en schoentjes met een split toe. Deze surflaarsjes hebben een apart gedeelte voor je grote teen, waardoor je minder gaat schuiven in de surfschoen. Deze surf schoenen zijn wel wat minder warm. In de winter loop je meer gevaar op onderkoeling. De NKV heeft een aantal handige safety regels op een rijtje gezet zodat jij kunt genieten van een veilige sessie.

Grip op je board

Niet iedereen vindt het prettig om met surfschoenen te varen, omdat je minder grip op je board krijgt. Hoe dikker de schoen, hoe minder het boardgevoel. Wel heb je natuurlijk warmere voeten in dikkere schoentjes. Ook kan een split toe model een goede oplossing zijn als je op zoek bent naar surf schoentjes waarin je het meeste boardgevoel hebt. Door de gescheiden teen heb je net iets meer grip dan in ‘normale’ surf booties. Kijk ook naar sokken van neopreen. Doordat het neopreen dunner is dan bij surf schoenen (meestal 3/2 mm) voelen de sokken minder stijl aan en blijf je jouw bindingen en board goed voelen onder je voeten.  Daarnaast bieden ze een prima bescherming tegen kou. Neem een kijkje bij het overzicht van Nederlandse kitesurfshops om jouw ideale schoentjes te vinden zodat je zo lang mogelijk door kunt varen!

Vergeet ook niet om je schoentjes af te spoelen na het kitesurfen (net als je wetsuit) om te voorkomen dat ze gaan stinken. Daarnaast kun je ze af en toe wassen met een wetsuit shampoo zodat jouw surf schoentjes fris blijven.

Laat een Reactie achter