Als echte koukleum vind ik het al ijskoud buiten, ook al valt het nog mee als je de actuele watertemperatuur bekijkt. Op het water met harde wind zijn surfhandschoenen wel erg prettig om je handen warm te houden. Deze gloves zijn gemaakt van neopreen, net als je wetsuit, waardoor je handen goed warm blijven of in ieder geval niet bevriezen. Je kunt kiezen uit verschillende vormen en diktes, over het algemeen tussen de 1,5mm en 5mm. Een dikkere handschoen is niet altijd het meest comfortabel, omdat je minder grip hebt op je bar en de handschoenen je vingers af kunnen knellen. Voor het beste resultaat schuif je het uiteinde van de handschoen onder je wetsuit, zodat er niet steeds koud water binnenkomt.

Soorten surfhandschoenen voor kiters

Er bestaan drie soorten surfhandschoenen: Handschoenen met vingers, wanten en ‘claws’ (handschoenen met drie vingers). Handschoenen bieden veel bewegingsvrijheid omdat alle tien vingers apart verpakt zitten. Dit is handig bij het optuigen van je kite, als je hierbij al je handschoenen aan doet, en voor het gebruiken van de bar. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk depoweren met het depowerkoord als je handschoenen draagt. Qua warmte is een handschoen echter niet perse de beste keuze. De bloedcirculatie in je vingers wordt namelijk beperkt door de handschoenen doordat je in de bar knijpt en het materiaal van de handschoen je vingers uit elkaar drukt. Door een verminderde circulatie worden je handen juist koud. Dit probleem heb je sneller bij dikke handschoenen dan bij dunnere exemplaren.

Wanten geven wat minder bewegingsvrijheid doordat je vingers bij elkaar zitten en dus niet afzonderlijk op de bar rusten, maar hierdoor blijven je handen wel warmer. Kies voor voorgevormde wanten om te voorkomen dat je kramp in je onderarmen krijgt. Er zijn ook wanten verkrijgbaar met een open palm. Hierdoor heb je veel bargevoel terwijl je handen wel beschermt worden tegen de wind. Er komt water binnen via de palm maar zonder de combinatie van koude wind heb je hier weinig last van.

Claws (handschoenen met 3 vingers) zijn eigenlijk de ideale hybride oplossing. Je handen blijven lekker warm en door de semi-voorgevormde vingers behoud je het bargevoel en krijg je minder last van vermoeide onderarmen. Om niet al af te koelen voordat je het water op gaat kun je je kite optuigen met normale handschoenen aan. Door zoveel mogelijk warmte in je vingers te houden voordat je het water op gaat hou je je handen langer op een comfortabele temperatuur. Heb je een thermosfles thuis? Vul deze met lekker warm water zodat je wat in je handschoenen kunt gieten als je het koud begint te krijgen. Dit helpt bij de circulatie in je vingers. Maak je outfit af met warme neopreen schoentjes en een comfortabele kitesurfjas en jij bent helemaal klaar voor de winter!

Laat een Reactie achter