Anders dan de naam doet vermoeden kun je bij alle watersporten een surfersoor oplopen. Kitesurfers hebben een significante kans op deze aandoening door de risicofactoren: in contact komen met wind in water dat kouder is dan 20 graden. In het begin merk je meestal weinig van je surfersoor, maar als je niet snel ingrijpt kun je nog jaren later vervelende gevolgen ondervinden. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Wat is een surfersoor

Je hebt last van een surfersoor als er botgroei in de gehoorgang ontstaat. Hierdoor raakt je gehoorgang verstopt en ontstoken, wat pijn veroorzaakt. De botgroei zorgt ervoor dat je minder goed gaat horen. Ook wordt oorsmeer slechter afgevoerd. Het surfersoor ontstaat door veel contact met water en wind en is voor een gedeelte een kwestie van aanleg.

Voorzorgsmaatregelen om een surfersoor te voorkomen

Je kunt de nodige voorbereidingen treffen voordat je het water op gaat (of van het water af komt) om de kans op een surfersoor te verkleinen.

  • Smeer voordat je het water op gaat je gehoorgang in met een natuurlijke olie. Deze olie voert vastzittend water en bezinksel af en beschermt je oor tegen het zeezout.
  • Ga kitesurfen met oordoppen in zodat wind en water niet in je gehoorgang komen.
  • Spoel het zout bij thuiskomst uit je oren met zoet water.
  • Doe na het kiten een muts op om je gehoorgang op te warmen na je sessie.
  • Ga alleen het water op als de watertemperatuur boven de 20 graden ligt. Hiermee verklein je het aantal sessies wel drastisch als je in Nederland woont, waar de gemiddelde zeewatertemperatuur in de zomer normaliter rond de 16 à 17 graden ligt.

Goede oordoppen voor kitesurfers

Door een goed paar oordoppen aan te schaffen kun je een hoop problemen in de toekomst voorkomen. Het belangrijkst is dat je oordoppen goed passen. Je kunt ze op maat laten maken (een dure optie maar als je vaak last hebt van je oren een goede keuze) of passen in de winkel. De oordop moet strak maar comfortabel zitten. Daarnaast beschermen goede oordoppen tegen wind en kou maar laten ze wel geluid door. Bij veel kitesurfshops verkopen ze oordoppen die geschikt zijn voor kitesurfers, zoals de SurfEars 2.0Doc’s Pro Plugs en Surfplugs.

Laat een Reactie achter