Tegenwoordig zijn er vele soorten activity trackers en smartwatches te koop waarmee je onder andere je hartslag en verbranding kunt meten. Zelf loop ik altijd een extra rondje om als ik de 10.000 stappen op mijn Fitbit nog niet heb gehaald ‘s avonds, maar een waterdicht sporthorloge heb ik nog niet. Wel lijkt het me erg leuk om na de sessie te kunnen zien hoelang ik heb gevaren, hoeveel kilometer ik heb afgelegd, wat mijn hartslag hierbij was en hoeveel calorieën je nou precies verbrand met een kitesurfsessie.

Waterdichtheid van sporthorloges voor kitesurfers

Om de certificering waterdicht te krijgen is niet veel nodig. Veel horloges zijn gecertificeerd voor waterdichtheid tot 50 meter. Omdat kitesurfers toch best wat klappen maken en zich helemaal onderdompelen in het water moet je horloge eigenlijk minstens gecertificeerd zijn voor 100 meter (10 bar). Het kan zijn dat je horloge met een 50m-waterdichtheid het prima een hele tijd vol houdt, maar hij is er niet voor ontworpen. Let hier op om te voorkomen dat je een prijzige miskoop doet.

Welke sporthorloges/smart watches kun je overwegen voor het kitesurfen

Garmin Fenix 5

De Garmin Fenix 5 is een multi-sporthorloge en heeft een uitgebreid aantal functies. Het horloge is onder andere uitgerust met een ingebouwde hartslagmeter en een GPS sensor. Het horloge beschikt over een uitgebreide lijst met sporten zoals hardlopen, zwemmen, skiën en golf maar er is geen standaard kitesurf-activiteit. Deze kun je zelf invoeren of downloaden in de Connect|IQ store. Dit is een soort aparte app-store van Garmin waar je een groot aantal verschillende apps kunt downloaden om je horloge te personaliseren. Zo kun je verschillende data velden downloaden of andere ontwerpen van het menu van je horloge en diverse widgets. De Garmin Fenix 5 heeft een waterdichtheid van 10 bar.  Er hangt wel een redelijk prijskaartje aan de Garmin Fenix 5 (vanaf €517) maar je krijgt er veel voor terug!

Suunto 9 Baro

Suunto is een bedrijf uit Finland dat zich specialiseert op het gebied van outdoor navigatiemiddelen, zoals outdoorhorloges en duikhorloges. Net als de Garmin Fenix 5 is de Baro 10 bar waterdicht. Via je telefoon of tablet kun je eenvoudig kitesurfen als activiteit toevoegen aan je Suunto 9 Baro. Hierbij kun je meteen instellen wat je wilt zien tijdens het varen, zoals afstand, gemiddelde snelheid of actuele snelheid. Je kunt ook binnenkomende berichtjes zien binnenkomen op de smartwatch. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het horloge een barometer die tevens de hoogtemeter aanstuurt. Ook beschikt het apparaat over een kompas en geeft de Baro zonnetijden en verschillende weerfuncties weer. Je kunt het horloge koppelen aan Android en OS smartphones en verschillende apps aan je Suunto 9 Baro hangen om je resultaten uit te lezen: Suunto app, Strava, TrainingPeaks, MapMyFitness en Suunto Movescount. De prijzen voor een Suunto 9 Baro beginnen vanaf ongeveer €540.

Nixon Mission

De Nixon Mission is gemaakt voor actie sporten. Het horloge heeft een waterdichtheid van 10 bar en is schokbestendig dankzij het sterke mineraalglas dat wordt gebruikt (Corning Gorilla Glass) en de kunststof/roestvrijstalen materialen. De behuizing is versterkt met polycarbonaat dat extra bescherming biedt tegen zout water en extreme temperaturen. De Nixon Mission is compatable met Android en OS smartphones en beschikt over een ingebouwd GPS-systeem, activity tracker, stemherkenning en muziekbediening. Als je de app installeert krijg je toegang tot real-time informatie over surf en sneeuw condities. Het horloge is een stuk voordeliger dan eerder genoemde opties en is verkrijgbaar vanaf €350.

Veel van de zogenaamde “waterproof” sporthorloges/smart watches die ik in mijn vergelijking ben tegen gekomen (Polar M600, Samsung Galaxy Watch, Apple Watch) hebben in mijn ogen een té lage waterdichtheid van 10 tot 50 meter. Het zou kunnen dat deze horloges het prima doen op het water, maar zelf zou ik dit niet aandurven vandaar dat ik ze niet in dit lijstje heb gezet.

Laat een Reactie achter

 1. Michiel

  Ik kite sinds de Apple watch 4 daarmee. Echt top! Strava aan en gaan maar

 2. wimbers

  hier ook, apple watch met een spigen rugged case er om. er zijn mooie apps zoals waterspeed, strava, pix, dawn patrol die vaak een kite modus hebben.
  ze syncen ook met je health profiel dus voor de ios gebruikers ideaal.

 3. Mirjam

  Nixon The Mission met iPhone 6S de app downloaden dat lukt nog, alleen synchroniseert niet met de watch. Herkend code niet. Kortom app is niet bruikbaar. Wear OS geïnstalleerd dat werkt wel, alleen mis uitgebreid verslag wat TomTom wel heeft. Nog op ontdekking, alleen app niet kunnen gebruiken is slechte zaak. Heb meer klachten hierover gelezen.

 4. Joey

  Ben inmiddels een Apple Watch verloren tijdens het kiten. Tijdens het varen bij meerdere sessies geen probleem, tot ik ben begonnen met springen. Was hem na een paar sprongen ineens kwijt. Ga het nu niet meer proberen 😉

  1. Lisa van den Dool Bedrijfseigenaar

   Oei snap ik! Dat is een dure grap..

 5. Olivier

  Same here. Garmin Vivoactive 4. Eerste keer mee t water op. Weg. Stom natuurlijk.