We zijn weer terug van een paar weken kiten in de zon. Heerlijk natuurlijk, alleen zorgt al dat kitesurfen er wel voor dat je materiaal hard gaat slijten. Zo zaten we op het eind met een onbruikbare 12 door een versleten bridle en een versleten depowerkoord voor de 10 (wij varen drie verschillende merken, dus we hadden drie kites met allemaal een eigen bar mee). Hierdoor stonden we even stil bij de slijtage van de lijnen en wanneer je deze zou moeten vervangen. We gingen op onderzoek uit.

Wanneer zijn je lijnen versleten of beschadigd

Kite lijnen zijn gevoelig voor onder andere UV, zand en zout. Zodra je lijnen zwaar beginnen te rafelen/pluizen weet je dat ze aan het slijten zijn. Afhankelijk van hoe vaak je vaart kan dit al na een jaar zijn. Je kunt er voor kiezen om ze te behandelen met bijenwas, maar het is beter om de lijnen direct te vervangen. Een gebroken lijn kan je flink wat ellende opleveren, neem dit risico dus liever niet.

Meestal breekt je lijn achter de sleeve, doordat de lijnen hier het hardst slijten. De kunststof knikt hier extreem vaak wat zorgt voor verzwakking. Qua onderhoud kun je er dus in eerste instantie (als je lijnen nog niet helemaal versleten zijn) voor kiezen om te laten hersleeven. Breekt je lijn in het midden? Dan komt dat waarschijnlijk door een beschadiging, bijvoorbeeld door een knoopje of het oplaten van je lijn langs een scherp stukje/schelpen op het strand.

Ten slotte heb je een groot risico op beschadigde lijnen als je een aanvaring hebt gehad met een andere kiter. Lijnen die langs elkaar schuren/snijden beschadigen erg snel. Als je al vaart met versleten lijnen kan dit ook het moment zijn dat er één of enkele lijnen knappen (ja, we spreken uit ervaring).

Waar kun je je lijnen vervangen

Nieuwe lijnen kopen hoeft niet zo duur te zijn. Bij verschillende (web)shops kun je een paar meter nieuwe lijn kopen. Vervang je lijnen altijd wel per twee (of gelijk allemaal), in verband met de rek die er uit gaat na verloop van tijd. Als je bijvoorbeeld maar 1 nieuwe stuurlijn besteld is je “oude” stuurlijn waarschijnlijk langer en gaat je kite naar één kant trekken.

Als je lijn is gebroken net achter de sleeve kun je deze ook een beetje laten inkorten, bijvoorbeeld bij Versus. Hier kunnen ze ook andere reparaties voor je uitvoeren als je het liefst iemand anders je lijnen laat vervangen. Een ander uitstekend adresje voor je kitesurflijnen (en pigtails, bridles en binnenkort zelfs hele barretjes) is Infexion, waar je allerlei soorten lijnen met afwerking naar jouw keuze kunt bestellen.

Ben jij een beetje handig? Dan kun je met behulp van YouTube makkelijk zelf je lijnen vervangen!

Laat een Reactie achter