Shorty kopen? Zo zoek je de juiste uit

Een shorty is de naam voor een kort wetsuit. Deze zijn er met zowel korte mouwen als korte pijpen, maar ook met lange mouwen en korte pijpen, korte mouwen en lange pijpen, zonder mouw en ga zo maar door. Je kunt stellen dat alles wat geen ‘heel’ wetsuit is, onder de shorties valt.

Wanneer gebruik je een shorty?

Een shorty is gemiddeld 2 millimeter dik dus dit is geen pak dat je vaak in Nederland zult dragen. Over het algemeen is een watertemperatuur van 20 graden of meer geschikt voor een kitesessie in een shorty. De windsnelheid en buitentemperatuur speelt uiteraard ook een rol, op een hele warme zomerdag met een licht briesje is het comfortabeler kiten in je shorty dan wanneer het water wel warm is maar er een dikke 25 knopen staat en de regen met bakken uit de lucht komt. Voor veel vakantiebestemmingen, ook binnen Europa, is een shorty echter wel een echte aanwinst.

Waar let je op bij het kopen van een shorty?

Net als een normaal wetsuit moet een shorty de juiste pasvorm hebben en goed aansluiten op je lichaam. Shorties worden net als lange wetsuits gemaakt van neopreen en de hoeveelheid water die binnenkomt bepaalt hoe warm of koud je het hebt. Door het dunne neopreen trek je de shorty gemakkelijk aan, want dit is flexibeler. Ook voel je minder dat je wat aanhebt dan bij bijvoorbeeld een 3/2 wetsuit en kunnen je armen en benen lekker bruinen tijdens het kiten. Vergeet niet om je goed in te smeren!

Wat kost een shorty?

Vergelijken met een wetsuit is een shorty stukken goedkoper. Er is namelijk een stuk minder neopreen nodig om dit pak te maken. Ook stellen veel kitesurfers wat minder eisen aan een shorty dan aan een wetsuit, omdat het bij je winterpak een stuk belangrijker is dat je goed warm blijft en deze gebruik je veel vaker. De gemiddelde prijs voor een shorty ligt tussen de €100 en €150. Ook zijn deze vaak overjarig verkrijgbaar met een mooie korting. Als je merk niet zo belangrijk vind valt het aan te raden om bij de shorties van de Decathlon te kijken, hiervoor ben je maar een paar tientjes kwijt.

 

Laat een Reactie achter