Opstapje naar kitesurfen: oefenen met een powerkite

Misschien heb je al eens kitesurflessen gehad en wil je nog even rustig op het land vliegeren voordat je jouw eigen kiteset aanschaft. Of je hebt nog geen les gehad maar wilt wel graag leren kitesurfen en wilt alvast de eerste stappen zetten richting het vliegeren met de ‘grote’ kite. Hoe dan ook, powerkiten is super leuk en biedt een mooi opstapje naar het kitesurfen. Je kunt een powerkite kopen bij een surfshop of een powerkite bestellen bij de Decathlon.

Wat is powerkiten?

Een powerkite is een matrasvliegertje. Tijdens je kitesurflessen leer je vaak de basis van het sturen met een powerkite op het land. Je instructeur legt je uit hoe het windvenster werkt en hoe je kunt sturen en je gaat aan de slag. Door alvast te leren hoe je moet vliegeren kun je dus wat sneller door je lessen heen.

Het besturen van een powerkiten is wel een stuk makkelijker dan dat van een kite. Dit zorgt ervoor dat powerkiten laagdrempelig is en iedereen het gemakkelijk kan leren. Ook ligt de aanschafprijs van een powerkite een stuk lager dan dat van een kite en heb je hier helemaal niet zoveel wind voor nodig. Het is dus erg leuk om een powerkite mee te nemen naar het strand als je even gaat uitwaaien met je partner of een dagje naar het strand gaat met je gezin. De kinderen zullen zich ook zeker vermaken met deze matrasvlieger!

Hoe bestuur je een powerkite?

Kies het liefst voor een powerkite met een bar om te besturen. Dit is als het ware een stuurstok die je met allebei je handen vasthoudt. Door de kite hiermee te besturen lijkt het gevoel van sturen op dat van het kitesurfen. Hier zit wel verschil in. Een powerkite heeft maar 2 lijnen en een kite 4 (soms 5). De powerkite genereert over het algemeen minder kracht en ook kun je deze niet poweren en depoweren. Je stuurt met je armen, terwijl je jouw bar bij het kitesurfen vast maakt aan het harnas dat om je middel zit.

Om te sturen moet je één van de twee lijnen korter maken dan de ander. Wil je de powerkite naar rechts sturen? Dan trek je aan de rechterkant van de bar en dus je de linkerkant van je af. Stuur ook op tijd weer terug omhoog door naar links te sturen, want anders crasht je vlieger op het strand.

Safety op de powerkite

Vaak heeft de matrasvlieger nog een derde lijn die je met een polsband om je pols bevestigd. Wordt de kracht in de vlieger te groot? Dan laat je de bar los en hangt de powerkite alleen nog maar aan de lijn die aan je pols vastzit. De kracht verdwijnt uit de vlieger en jij hoeft niet het hele strand over te rennen om je vlieger in te halen.

Windvenster

Met een powerkite kun je alvast oefenen hoe het windvenster werkt en kennis maken met de kracht die vrijkomt bij het vliegeren. Zo voel je waar er veel kracht zit in de vlieger, de power zone, en waar deze redelijk neutraal is. Laat die stormachtige herfstdagen maar komen!

Laat een Reactie achter