Straps vs boots : Wat kies jij?

Je kiteboard kan op twee manieren verbonden worden met je voeten, namelijk met straps of met boots. Wanneer je met straps vaart zit je niet echt vast aan het board. Boots aan de andere kant zorgen ervoor dat je board blijft zitten waar hij zit. Je voeten kunnen dus niet zomaar uit je boots glippen, wat wel gebeurt met straps.

Boots hebben vooral voordelen voor freestylers en wakestylers, als beginner wegen de voordelen namelijk niet op tegen de nadelen. Maar wanneer kies je er nu voor om te gaan varen met boots?

Voordelen van varen met boots

Omdat je voeten niet uit de boots kunnen schieten kun je veel harder afzetten voordat je een trick inzet. Zo krijg je dus een verbeterde pop. Ook kun je met meer wind nog steeds comfortabel uithaken omdat je goed kan edgen. Voor wake- en freestyle tricks is dit een groot voordeel omdat je ze met meer power uit kunt voeren.

Boots geven daarnaast veel steun omdat ze je hele voet en je enkels omvatten. Goede boots geven daarnaast veel demping waardoor harde landingen goed op te vangen zijn en je minder last krijgt van je knieën. Doordat je vast zit heb je veel controle tijdens zowel afzet als landing.

  • Harder afzetten
  • Verbeterde pop
  • Uithaken met meer wind
  • Veel steun en demping

Wat zijn de nadelen van het varen met boots

Er zitten uiteraard ook nadelen aan het kitesurfen met boots. Je lichaam zit namelijk vast aan het board, dit merk je goed tijdens crashes. Doordat je vast zit aan het board kom je onmiddellijk en volledig tot stilstand in het water. Stel je voor dat de kite in de tegenovergestelde richting trekt omdat hij nog door de powerzone schiet en je kunt bedenken dat er flink wat kracht komt te staan op je knieën, rug en schouders.

Als de kite of crash je niet uit je boots trekt (wat bijna niet gebeurt) en je board niet breekt komen al die krachten direct op je lichaam. Met boots werkt je board als een anker. Ook kun je (deels) onder water worden getrokken wanneer je op je rug crasht en je leash vastmaakt op je rug. Doordat je voeten vast zitten is het lastiger om je om te draaien in het water.

  • Harder crashen
  • Meer kans op blessures
  • Grotere kans op materiaal schade

Voor wie zijn boots het meest geschikt

Straps vs boots: het blijft een persoonlijke keuze. Boots zijn vooral geschikt voor kitesurfers die veel freestyle- en wakestyle tricks uitvoeren. Maar ook als je veel unhooked aan het varen bent en je railey en andere uitgehaakte basistricks goed onder de knie hebt kunnen boots de volgende stap zijn. Als je meer een freerider/old-school kitesurfer bent die vooral veel hoge sprongen en zieke kiteloops trekt zijn boots niet aan te raden. De impact bij je crash wordt dan te hoog.

Laat een Reactie achter