Waveriden is een vorm van kitesurfen waarbij je kitesurfen combineert met golfsurfen. Wanneer je op een directional gaat leren varen in grotere golven heb je weer een hele nieuwe skillset nodig dan op vlak water. Als je goed uit de voeten kunt op vlak water kun je je dus weer beginner voelen, maar het is zeker de moeite waard om deze tak van sport aan te leren.

Wat is een waveboard (directional)?

De meeste kitesurfers gebruiken een directional board. Dit is een surfplank die is geoptimaliseerd voor het kitesurfen. Deze boards hebben een stuk meer drijfvermogen dan je standaard twintip board en je kunt deze dus ook met minder wind varen of met een kleinere kite. Je kunt kiezen om met of zonder voetbanken te varen. Het draaien is iets dat je moet leren, bij een waveboard heb je namelijk een voor- en achterkant waardoor je je voeten moet verplaatsen bij het omdraaien.

Wat maakt waveriden anders dan gewoon kitesurfen?

Wanneer je op vlak water vaart maak je altijd gebruik van de wind om je snelheid te krijgen. In de golven kun je ook zo varen, of maak gebruik van de kracht van de golf. De kite is dan een middel om je in positie te krijgen voor een grote golf en als je op de golf staat surf je zoals je zou doen zonder kite. Om dit te doen moet je je kite zo positioneren dat deze met je mee vliegt en je niet meer trekt.

Hoe leer je waveriden?

Er zijn verschillende kitesurfscholen die speciale clinics aanbieden om te leren waveriden. Ook kun je – wanneer je al kunt kiten – een waveboardje kopen en zelf oefenen. Begin eerst in de kleine golfjes en werk je steeds een stukje verder omhoog. Onderschat de risico’s niet en ga altijd goed voorbereid het water op.

Laat een Reactie achter