Kite leashes vind je in vele soorten, maten en toffe designs.  De lengte die je kiest is van belang voor het doeleinde waarvoor je de kite leash wilt gebruiken. Voor kitesurfers die nooit uithaken is het veiliger om een korte kite leash te gebruiken. Als je een nieuwe kite met bar besteld krijg je deze doorgaans gratis meegeleverd bij je bar. Daarnaast heb je kite leashes met een haak of een uiteinde van een oog van touw. De haak is makkelijker in gebruik omdat je deze eenvoudig kunt bevestigen. Het lusje van touw heeft als voordeel dat deze geen schade toe kan brengen aan bijvoorbeeld je surfboard als je hier op valt, waardoor deze leashes zeer geschikt zijn voor waveriders.

Nooit het water op zonder safety leash

Je hebt altijd een kite leash nodig als je gaat kitesurfen. Deze zorgt er namelijk voor dat jij verbonden bent aan je kite en maak je vast aan de safetylijn van de kite en aan je harnas. Op het moment dat jij je safety moet trekken zit de kite nog vast aan de leash en verliest je kite alle kracht. Zit je in een situatie dat je helemaal van de kite los moet komen? Dan zit er nog een laatste safety release systeem op de kite leash zelf. Door deze van je af te duwen of aan te trekken (check altijd even voordat je voor het eerst met de leash het water op gaat hoe het safety systeem werkt en of het werkt) release je jouw hele kite. Check dit handige filmpje om te kijken hoe het in zijn werk gaat.

Korte of lange kite leash

Een korte leash is ideaal voor kiters die niet uithaken. Deze maak je vast aan de voorkant of de zijkant van je trapeze, waardoor de safety altijd gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is de veiligheid van de korte kite leash hoger dan dat van een lange, die je vastmaakt achterop je rug. Een lange kite leash, ook wel handlepass leash genoemd, heb je nodig als je uitgehaakte tricks wilt gaan doen. Dit hoeven niet perse handlepasses te zijn, ook bij bijvoorbeeld een railey of uitgehaakte back- of frontroll heb je een langere leash nodig. De lange leashes zijn verkrijgbaar in veel uitvoeringen en lengtes van minimaal 1 meter lang.  Vaak hebben deze leashes ook een dikkere laag om het elastiek van de leash. Voordat je uithaakt moet je wel even je bar op suicide modus zetten. Je maakt de leash vast aan zowel de safetylijn van de kite en aan de chickenloop. Op het moment dat je valt en de bar uit je handen schiet wordt hierdoor niet automatisch de safety van je kite geactiveerd, zodat je gewoon de bar binnen kunt halen en verder kunt varen. De safety is nog wel bruikbaar door gewoon de chickenloop te releasen. Dit is uiteraard niet geschikt voor beginnende kitesurfers.

Laat een Reactie achter

  1. Juliette

    Je leash moet minimaal de lengte hebben van je gesterkte armen. Mocht je – ook als je nooit uithaakt – perongeluk uithaken dan moet de leash lang genoeg zijn om niet je safetly lijn uit te trekken bij het vasthouden van de bar! Geloof me dat gebeurt in een split seconde. De hele korte leashes zijn daarom heel onveilig.

    Een lange leash bevestig je ook nooit achter op je rug. Mocht je kite kracht houden terwijl je gereleased bent dan is het heeel lastig om achter op je rug te graaien om je volledige release te trekken om je te ontkoppelen van de kite. Een lange leash bevestig je daarom aan de zijkant van je trapeze. Dan weet je hem altijd makkelijk te vinden.