Het is eindelijk zo ver, je bent bijna klaar met je lessen en aan het oriënteren op de aanschaf van je eerste kiteset. Maar wat moet je allemaal als eerste kiteset kopen? Afhankelijk van je eigen wensen kan het zijn dat je één of meerdere kites en boards nodig hebt. Maar wat je altijd nodig hebt om zelfstandig aan de slag te gaan is het volgende:

  1. Een kite + bar + leash
  2. Een board
  3. Een wetsuit
  4. Een harnas/trapeze
  5. Pomp

Je eerste kite kopen

In een kitesurfshop kun je goed advies krijgen over de kite die het meest geschikt voor je is. Dit is onder andere afhankelijk van je gewicht, de windsnelheid waar je mee wilt gaan kiten, de vorm van de kite en de grootte van je board. Bij veel kitesurfshops kun je eerst kites testen, zo weet je gelijk dat de vlieger aansluit bij je stijl en wensen.

Als beginner is het fijn om een kite te hebben die je goed kunt depoweren. Zo kun je veilig zelfstandig gaan oefenen. Bij je kite koop je gelijk een bar, deze heb je nodig om je kite te kunnen besturen. Er zijn verschillende barlengtes, afhankelijk van de grootte van je kite. Ook zijn er, afhankelijk van het kitemerk, verschillende lijnlengtes.

Een leash heb je nodig in verband met je veiligheid. De leash zorgt ervoor dat wanneer je je quick release moet trekken de kite volledig depowered maar wel vast blijft zitten aan je lichaam. Je kite waait dus niet weg in geval van nood maar verliest al zijn kracht.

Een kiteboard kopen

Je kunt kiezen uit verschillende boardsoorten en maten. De meeste kitesurfers varen op een twintip board. Een groter en breder board heeft meer drijfvermogen, dit zorgt ervoor dat je makkelijker upwind kunt varen. Met een kleiner en smaller board krijg je meer wendbaarheid. Als beginner kun je het best voor een wat groter board gaan, dit maakt het waterstarten en het (upwind) varen gemakkelijker door het grotere drijfvermogen. Ook het formaat van je board is afhankelijk van je eigen gewicht, wanneer je lichter bent ga je voor een wat kleiner board.

Twintip kiteboard

Een twintip board kan in beide richtingen gevaren worden zonder dat je over hoeft te stappen. Vrijwel altijd worden kitesurflessen met een twintip gegeven. Je voeten staan in twee voetstraps en blijven zo staan. Aan de onderkant van het board zitten twee vinnen aan de voorkant en twee aan de achterkant.

Waveboard

Een waveboard of directional is een board dat is afgeleid van het golfsurfen. Hier kun je met of zonder voetstraps op varen en dit board is uitermate geschikt voor in de golven. Je kunt net als met surfen golven pakken en hier op surfen, de kite geeft je hierbij extra vrijheid om je tussen de golven door te bewegen zonder te hoeven peddelen. Deze boards worden qua lengte aangeduid in inches en zijn groter dan twintip boards waardoor je kunt varen met een kleinere kite.

Foilboard

Met een foilboard zweef je als het ware boven het water. Hierdoor kun je in zeer lichte wind al lekker rondvaren. De boards zijn er in meerdere breedtes, ook hierbij geldt dat een breder board gemakkelijker is voor beginners. Onder het foil board zit een wing welke ervoor zorgt dat je boven het water uit komt. Deze zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar, een kortere wing is gemakkelijker voor beginners.

Een wetsuit aanschaffen

In de Nederlandse wateren is een goed wetsuit onontbeerlijk. Het water is altijd redelijk koud, dus ga voor een fullsuit met lange armen en benen. Wetsuits zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en de prijzen variëren flink. Dit heeft zeker te maken met de kwaliteit van het neopreen dat gebruikt wordt, de manier van ‘stitchen’ en de dikte van het pak. Deze dikte wordt altijd aangegeven in millimeters. De meest geschikte diktes in Nederland zijn een pak van 5/5, 5/4 en 4/3.

Wat erg belangrijk is in de warmte van je wetsuit is de manier waarop de naden zijn verwerkt. Je pak bestaat namelijk uit lappen neopreen die aan elkaar zijn genaaid en de naad is hierbij de ‘zwakste schakel’. Manieren van stitching zijn:

Flatlock stitching

Het garen wordt van buiten naar binnen gestoken en weer terug. Je ziet dus zowel aan de binnen- als de buitenkant van je pak een naad lopen. Deze methode heeft de meeste lekkage tot gevolg omdat er gaatjes geprikt worden door de neopreen panelen heen.

Blind stitching

Bij blind stitching worden de panelen eerst aan elkaar gelijmd. Vervolgens worden de naalden niet volledig door het neopreen gestoken maar maakt het halverwege al een draai. Hierdoor ontstaan er geen gaatjes waar water doorheen kan lekken.

Sealed en taped

De panelen zijn aan elkaar gehecht door middel van blind stitching en lijm. Vervolgens wordt er tape aangebracht over de lijm aan de binnenkant van het wetsuit. Dit is de warmste methode om een wetsuit te maken.

Ook zijn er verschillende plekken voor de rits van je wetsuit. Deze kan zich aan de achterkant of voorkant van je pak bevinden. Een backzip zorgt ervoor dat je makkelijk je pak in komt. Doordat de rits op je rug zit heb je een iets verminderde flexibiliteit. Een pak met een frontzip geeft de meeste flexibiliteit maar is weer lastiger aan te trekken.

Goedkope wetsuits zijn vaak wat stugger dan duurdere pakken omdat hier elastischer neopreen in wordt gebruikt. Dit verhoogd je eigen comfort en je bewegingsvrijheid. Voor een wetsuit breng je het best een bezoek aan een goede kitesurfshop waar je persoonlijk geholpen wordt.

Welke kitesurf trapeze kopen

Een harnas is een belangrijk onderdeel van je uitrusting. Aan de haak van je harnas bevestig je namelijk de chickenloop van je bar waardoor je krachten van de kite opgevangen worden door je lichaam. Er zijn vele soorten harnassen, het belangrijkste onderscheid kan gemaakt worden tussen een zitharnas en een heupharnas.

Een zitharnas geeft een ander trekpunt dan een heupharnas, vaak vinden beginners dit gemakkelijk. Wanneer je een heupharnas koopt is het belangrijk dat deze op zijn plek blijft zitten en niet naar boven wordt getrokken. Van een heupharnas heb je langer plezier omdat je snel bent uitgekeken op een zitharnas. Daarnaast gaat een goed harnas wel een aantal jaar mee.

Vergeet geen pomp aan te schaffen

Koop bij je kiteset gelijk een pomp zodat je zodra je op het strand aankomt je kite op kan pompen ;). Je wilt nu eenmaal zo snel mogelijk op het water staan wanneer je eenmaal hooked bent! Heb je nog vragen over je uitrusting? Stel ze gerust hier onder in de comments. Op zoek naar een goede kitesurfshop om je materiaal aan te schaffen? Hier vind je een overzicht van de kitesurfshops in Nederland.

Laat een Reactie achter