Impactvest voor kitesurfen: de voordelen

Sommige kitesurfers kiezen ervoor om met een impactvest te varen. Een impactvest voor kitesurfen heeft verschillende voordelen. Het vest vangt namelijk de harde crashes voor een deel op, waardoor een impactvest zowel prettig kan zijn voor beginners als voor gevorderden. Een crash op hoge snelheid kan flink pijn doen en leiden tot vervelende blessures.

Bescherming en drijfvermogen

Een impactvest voor kitesurfers past gewoon onder (of soms over) je trapeze en zit hierdoor niet in de weg tijdens het varen. Ook sluiten deze goed aan op je lichaam en bieden niet alleen bescherming tegen impact, maar beschikken ook over drijfvermogen. Na een val blijf je beter drijven en ook is het eenvoudiger om je board aan te trekken. Let er wel goed op dat je kiest voor een impactvest en niet voor een zwemvest, want deze is echt gemaakt met een ander doel. Een zwemvest of reddingsvest heeft meestal te veel drijfvermogen en biedt een stuk minder bescherming. Ook is bij de ontwikkeling van het impactvest rekening gehouden met de bewegingsvrijheid.

Veilig het water op

Met een impactvest bescherm je jouw lichaam tegen harde klappen die je kunt maken. Dit gebeurt echt niet alleen als je als gevorderde toffe tricks gaat leren, zoals een kiteloop of uitgehaakte tricks. Juist beginnende kitesurfers kunnen flinke crashes maken wanneer ze de kite nog niet helemaal onder controle hebben. Gekneusde of gebroken ribben komen regelmatig voor en met een impactvest kun je dit mogelijk voorkomen. Ook kan er van alles gebeuren op het water waardoor het extra drijfvermogen van een impactvest goed van pas komt.

Juiste maat uitzoeken

Impactvesten zijn er in vele maten en vormen. Het verschil zit hem vaak in het aantal beschermende pads, of je trapeze er overheen of er onder gaat en of er een rits in zit zodat je het impactvest makkelijk aan kunt trekken. Door de zachte pads die in het vest verwerkt zijn, wordt de klap geabsorbeerd en worden je borst, rug, ribben en buik beschermt. Impactvests worden haast altijd gemaakt van neopreen en zitten strak om je lichaam om de klap optimaal op te vangen. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste maat uit zoekt, want als hij te groot is doet hij minder goed zijn werk. Trek bij twijfel een wetsuit aan bij het passen, zodat je zeker weet dat het impactvest dat jij voor ogen hebt goed past.

Laat een Reactie achter