Tijdens het kitesurfen komt er veel druk te staan op je lichaam. Alle krachten van de kite worden via de trapeze naar de rider verdeeld en dus is het gebruik van een goede trapeze van zeer groot belang. De laatste paar jaren zien we dat de hardshell trapeze zich in korte tijd heeft omhoog gevochten tot één van de meest populaire trapezes voor ervaren kitesurfers. Zoals de naam hardshell al omschrijft heeft de trapeze een harde rugplaat. Maar waarom is de hardshell nou zo populair? In dit artikel leggen we de voordelen uit van een hardshell en de verschillende soorten hardshell trapezes die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn.

Ontstaan Hardshell Trapeze: Ride Engine Hex Core

De hardshell trapeze vind zijn oorsprong bij Ride Engine. Dit merk heeft de hardshell trapeze op de markt gebracht in 2016 en zette de hele kitesurfwereld op zijn kop! De Ride Engine Hex Core was de eerste trapeze ooit met een volledige harde rugplaat en groeide uit tot één van de meest populaire modellen van dit moment. De Ride Engine Hex Core onderscheidde zich doordat hij veel beter zijn vorm behoudt onder hoge druk. De Hex Core met glasvezel of carbon plate, biedt een uitkomst voor riders met rugklachten en biedt meer comfort en support tijdens het kiten dan een zachtere trapeze. De krachten van de kite worden gelijkmatiger over de rug verdeeld en de trapeze wordt minder fijngeknepen om de waist. De trapeze blijft ten alle tijden zijn vorm behouden, ook in de ruigste condities! De Hex Core trapeze is te varen met twee verschillende spreaderbars; een surf spreaderbar of een standaard fixed haak voor de freeriders onder ons. De Surf spreaderbar is uitgerust met een touwtje waarover de chickenloop kan glijden. Hierdoor krijg je meer vrijheid om te bewegen.

Dakine C-1

Na het succes van de Ride Engine Hex Core kwamen ook andere merken met hun eigen versie van de hardshell trapeze. De eerste die aansloot aan deze hype was Dakine. Dakine kwam met de C-1, een veelzijdige hardshell trapeze die iets minder stijf is dan de Ride Engine. De C-1 is in tegenstelling tot de Hex Core, opgebouwd uit drie platen. Deze platen sluiten mooi aan om het lichaam en maken hem iets buigzamer. De C-1 is eigenlijk de gulle tussenweg tussen een hardshell en softshell trapeze en is gemaakt van een Texon composiet met meer flex dan Carbon of Glasvezel. Net zoals bij de Ride Engine, is de Dakine C-1 te varen met een fixed spreaderbar of speciale surf uitvoering.

Mystic Majestic X

Het eerste merk dat net zoals Ride Engine een echte hardshell trapeze op de markt heeft gebracht, is Mystic. Mystic komt in 2017 met de Majestic X, een trapeze met een volledige Carbon rugplaat. Deze zit helemaal vergoten met de rider en biedt een mega goede support tijdens het kiten. De Majestic X is één van de meest vooruitstrevende trapezes van dit moment en is zeer licht van gewicht. Hij voelt iets lichter dan de Ride Engine omdat hij minder padding heeft en hij is iets rechter in de rug. Na het succes van de Majestic X, bracht Mystic ook een iets goedkopere versie op de markt, de Majestic. De Mystic Majestic heeft een glasvezel shell en iets meer flex dan zijn duurdere broer. Deze buigt net iets meer met je lichaam mee, wat sommige riders juist fijn vinden. Andere riders willen juist de support die de Carbon Majestic X biedt.

Andere merken hardshell trapezes

Er zijn nog een aantal andere merken die meedoen in de hardshell hype! Manera bracht vorig jaar de Eclipse op de markt. Deze trapeze is ook stijf, maar met iets meer flex naar de zijkant van het lichaam. Andere voorbeelden van hardshell trapezes of semi-hardshells zijn de Brunotti Smartshell en de ION apex en Vice.

Voordelen hardshell trapeze

De hardshell heeft sinds korte tijd de hele kitesurfmarkt gedomineerd. Ondanks de relatief hoge aanschafprijs overwegen steeds meer kiters te kiezen voor de hardshell. Maar is de hardshell ook iets voor jou en waarom zou je kiezen voor een hardshell? Allereerst biedt de hardshell meer support tijdens het varen dan een standaard heuptrapeze. Het stijve frame blijft ook onder veel druk zijn vorm behouden. Hierdoor wordt je lichaam niet meer fijngeknepen tijdens het kiten in harde wind en worden de krachten van de kite beter naar de rug verdeeld en kun je de kite uiteindelijk zelfs langer houden in harde wind. Een ander voordeel is de duurzaamheid. Een hardshell wordt gemaakt van enkel de beste materialen en is voor een groot deel gemaakt uit één stuk. Daarnaast blijft hij langer goed omdat hij zijn vorm blijft behouden na verloop van tijd, waarbij softshells na verloop van tijd hun stijfheid en support verliezen. Ook op gebied van gewicht en comfort wint de hardshell het van zijn zachtere broer. Het enige nadeel van de hardshell is dat de aanschafprijs iets hoger ligt dan de meeste softshell trapezes. Toch is de hardshell dit zeker waard omdat hij op alle fronten beter presteert.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kitemana. Heb jij al eens iets gekocht bij deze shop? Laat dan een review achter om andere kitesurfers te helpen bij het maken van een keuze.

Laat een Reactie achter