Het zonnetje laat zich weer zien in Nederland en ook de eerste flink verbrandde mensen zijn alweer gespot. Je moet je natuurlijk altijd goed beschermen tegen de zon, maar als je van plan bent om het water op te gaan kun je je maar beter extra goed insmeren. Op het water verbrand je namelijk sneller dan op de kant omdat je niet alleen directe zonnestralen in je gezicht krijgt maar het water ook nog eens reflecteert. Je wetsuit beschermt al een groot deel van je lichaam tegen de UV-stralen, maar vergeet niet om je nek, gezicht, oren en handen in te smeren met zonnebrand voor je het water op gaat. Zelfs als het bewolkt is kun je nog flink verbranden. Maar wat is nou een goede zonnebrand voor kitesurfers?

Waar moet je naar kijken voordat je een nieuwe zonnebrand voor op het water koopt?

SPF

SPF staat voor “Sun Protection Factor”, oftewel bescherming tegen de zon. Hiermee wordt aangeduid wat het vermogen is van de zonnebrand om je huid te beschermen tegen schadelijke stralingen: UV-A en UV-B. UV-A speelt een grote rol bij huidveroudering doordat het tot diep in je huid doordringt. Dit is ook de straling die kankerverwekkend kan zijn. UV-B geeft je een lekker bruin kleurtje, als je je hier niet tegen beschermt dan verbrand je.

Met een factor 15 filter je zo’n 93% van alle UV-B straling, SPF30 filtert 97% en SPF50 zelfs 98%. Kies het liefst voor een zonnebrand met factor 30 of hoger.

Waterproof

Zonnebrand kan waterproof zijn, maar wist je dat dit maar voor een beperkte tijd is? Die tijd staat vaak aangegeven op de verpakking. Als de tijd voorbij is moet je weer opnieuw smeren. Smeer je 30 tot 20 minuten van tevoren in zodat de zonnebrand zich helemaal aan je huid kan hechten. Als je gaat kitesurfen ben je vaak langere tijd op het water en is het handig om een zonnebrand te kiezen die voor lange tijd waterproof blijft. Tussen je sessies door kun je dan een nieuwe dikke laag aanbrengen – of kies voor een sunblock.

Structuur

Dunne zonnebrand is niet fijn voor op het water omdat het snel wegspoelt en in je ogen kan lopen. Een sunblock is een betere keuze, dit is een dikkere zonnebrand die een plakkerige, beschermende laag achterlaat. Deze zonnebrand-soort fungeert als een fysieke barrière tussen je huid en de schadelijke stralen van de zon. Wees niet bang om een flinke dikke laag zonnebrand aan te brengen voor je het water op gaat. Veel mensen smeren te dun of herhalen het insmeren te weinig waardoor je niet de zonbescherming geniet die staat aangegeven op de verpakking.

Bekende zonnebrandmerken voor (kite)surfers

Island Tribe

Island Tribe is ontwikkeld voor water- en outdoor sporters. Zelf vind ik dit een hele fijne zonnebrand doordat het spul echt goed tegen de zon beschermd. Wel voelt het een beetje vies aan op je gezicht doordat de zonnebrand niet intrekt maar als een glimmende laag op je gezicht blijft liggen. Hierdoor kun je wel goed zien welke delen van je gezicht je al hebt ingesmeerd. De clear gel producten zijn zo geschikt voor watersporten omdat er geen aqua in zit, een hoop andere zonnebrand crèmes zijn op water gebaseerd en zijn dus niet goed waterproof.

Naast dat de zonnebrand waterproof is, is het ook zweet bestendig. Je hoeft deze zonnebrand niet in te laten trekken want het hecht zich gelijk aan je huid en blijft er op liggen. Daarnaast is Island Tribe parabenenvrij en ongeparfumeerd.

De zonnebrand van Island Tribe is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een gel, gelstick, spray, lotion of lippenbalsem.

Headhunter

Onder golfsurfers staat de zonnebrand van Headhunter bekend als de beste die je kunt kopen. Het is beschikbaar in een bruin kleurtje en een doorzichtige variant en de zonnebrand is hypoallergeen, waterproof en bevat aloe vera dat je huid verzorgd. Dit is echt een zonnebrand die blijft zitten, het heeft een hele dikke structuur dat blijft plakken aan je hoofd. Als je kiest voor de gekleurde versie heb je net iets meer bescherming tegen de zon en je kunt goed zien waar je al gesmeerd hebt.

Het nadeel van Headhunter is dat de zonnebrand zó goed blijft zitten dat je het niet makkelijk weer van je huid afhaalt na een dagje op het water. Schijnbaar kun je het best je gezicht schoonmaken met warm water, wat zeep en een handdoek.

Headhunter zonnebrand is van SPF 30 tot SPF 50 en in verschillende vormen, zoals een crème, no-touch stick voor je gezicht, lippenbalsem en warpaint voor mensen die serieus veel tijd doorbrengen in de zon.

Sun Zapper

Sun Zapper is razend populair in Australië, waar de zon vaak heftig schijnt. De kans is groot dat je tijdens een kitesurfvakantie (of op Instagram terwijl je aan het wegdromen was bij de foto’s van andere mensen op kitesurfvakantie) wel eens iemand hebt gezien met een roze, blauwe, groene of gele neus. Sun Zapper heeft een zink stick in leuke kleurtjes die een blokkade opgooit tussen je gezicht en de zonnestralen. Daarnaast hebben ze ook een doorzichtige lotion die tot 4 uur waterresistent is en een lippenbalsem die je lippen verzorgt en beschermd.

Laat een Reactie achter