Kom goed voorbereid aan op je les door alvast te bekijken uit welke onderdelen de tubekite bestaat! De tubekite is de grote vlieger welke de meeste kitesurfers gebruiken op het water (of op land/in de sneeuw). Deze grote kitesurf kite is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het is handig om dit alvast te bekijken voor je kitesurflessen om een idee te krijgen hoe het materiaal er uit ziet en hoe alle onderdelen werken.

De tubekite
onderdelen van de tubekite

Leading edge

De leading edge is de voorkant van de kite. Dit is het deel dat je oppompt. Wanneer je de kite beetpakt pak je deze altijd bij de leading edge, bijvoorbeeld om te starten of te landen of je kite na het oppompen om te draaien en op het strand te leggen.

Trailing edge

De trailing edge – wat volgende kant betekent – is de achterkant van de kite. Je pakt je kite nooit vast bij de trailing edge maar altijd bij de leading edge.

Struts

Struts worden ook opgepompt en je kunt ze zien als het geraamte van je kite. De struts zorgen ervoor dat je kite zijn profiel behoudt. Zorg dus ook altijd dat je de kite hard genoeg oppompt zodat de kite zijn vorm kan behouden en gemakkelijk te herstarten is wanneer hij in het water terechtkomt.

Wingtips

De zijkant van je kite noem je de wingtips.

Bridles

De bridles zijn direct verbonden aan de kite zelf, ze zijn geen onderdeel van de kitesurflijnen aan je bar. Bridles geven de kite vorm en stabiliteit. Niet iedere kite heeft bridles. Je bevestigt je powerlijnen aan de bridles (niet te zien in deze afbeelding).

Pigtails

Hier kun je de stuurlijnen aan bevestigen door middel van een kattenklauw – de soort knop die je gebruikt om je lijnen te bevestigen (niet te zien in deze afbeelding). De pigtails bevinden zich aan de wingtips.

Inflate

Het ventieltje waarmee je de kite oppompt. Let er bij het oppompen wel goed op dat je deflate dicht zit want anders is het dweilen met de kraan open ;).

Deflate

Door de deflate te openen loopt je kite leeg.

Bevestiging voor pomp

De meeste kites hebben een haakje of knoopje waaraan je je pomp kunt bevestigen. Dit voorkomt dat je kite wegwaait tijdens het oppompen. Deze bevestiging bevindt zich in de buurt van de inflate en deflate.

De bar en lijnen

De bar is het “stuur” van je kite. De lijnen zitten vast aan de bar en de bar zit op zijn beurt vast aan je lichaam.

kitesurf bar en lijnen

Stuurlijnen

Met de stuurlijnen bestuur je de kite. Deze zitten aan de linker- en rechterkant van je bar. Je bevestigd de stuurlijnen aan de pigtails op je kite. De pigtails zijn bevestigd aan de wingtips.

Powerlijnen

De powerlijnen zijn de lijnen in het midden van de bar die direcht verbonden zijn met de chickenloop en je trapeze. Op de powerlijnen staat de volledige kracht van je kite. Je bevestigd de powerlijnen aan de bridles op je kite.

Floaters

Aan de zijkant van je bar loopt het eerste deel van je stuurlijnen door de floaters. De rubberen floaters zorgen ervoor dat je bar blijft drijven en dat je stuurlijnen zich niet makkelijk om je bar kunnen draaien.

Chickenloop

Onder aan je bar hangt de chickenloop. Deze gebruik je om je kite in te haken zodat de kracht zich kan verdelen over je harnas.

Donkey dick

De donkey dick is het pieletje dat je door je chickenloop heen in de haak van je harnas steekt. Hierdoor kun je niet per ongeluk uithaken.

Quickrelease

De quickrelease is er voor je veiligheid. Wanneer je bijvoorbeeld een aanvaring hebt met een andere kiter duw je de quickrelease van je af. Deze zorgt ervoor dat de kracht van je powerlijnen af gaat en je kite op de leading edge in het water valt. De kite heeft dan geen kracht meer.

Depowerstrap

Wanneer je kite in de lucht is kun je de kracht trimmen met behulp van de depowerstrap. Je kunt de kite afstellen voor meer of minder druk. De depowerstrap beïnvloed de lengte van je powerlijnen.

Leash

De leash zorgt ervoor dat – wanneer je je quickrelease moet trekken – je niet gelijk je kite kwijt bent. De kite is zijn kracht kwijt maar is nog aan je bevestigd door middel van je leash. Je maakt de leash met de achterkant vast aan je harnas en met de voorkant aan een ringetje die verbonden is met je powerlijnen (niet zichtbaar in deze afbeelding).

Release van de leash

De leash heeft ook een release. Deze gebruik je wanneer het gebruik van de quickrelease niet afdoende is en je los moet komen van je kite. Check voor je het water op gaat altijd of je de release van de leash naar je toe moet trekken om te activeren of van je af moet duwen (niet zichtbaar in deze afbeelding).

Laat een Reactie achter

  1. Death loop: hoe krijg je deze gevaarlijke kitesurf situatie onder controle | Kiteheart

    […] andere manier aan je harnas blijft haken. Je verliest dan de controle over de kite en vaak werkt je Quickrelease niet meer. Zelfs ervaren kitesurfers kunnen in een Death Loop terecht komen als ze niet aan het […]