Tijdens drukke dagen op het water is er altijd wel een persoon aan het varen met een boardleash. Tijdens kitesurflessen vragen mensen dan ook vaak waarom niet iedereen met een leash vaart. Het lijkt zo makkelijk: je valt van je board en in plaats van helemaal upwind bodydraggen – met het risico dat je zo ver downwind bent belandt dat je niet eens meer bij je board uitkomt – komt je board uit zichzelf weer bij je terug. Vraag jij je af of een boardleash de oplossing is voor jou? Het antwoord is kort en simpel: nee. Het gebruik van een boardleash is namelijk erg gevaarlijk en dat kan simpel verklaard worden aan de hand van wat natuurkundige wetten.

Waarom het gevaarlijk is om een boardleash bij het kitesurfen te gebruiken

Als je een zachte crash maakt levert een boardleash geen groot gevaar. Maar, na een zachte crash is je board niet zo ver weg en kun je deze makkelijk zelf weer terugvinden. Als je een goed gepowerde crash maakt wordt de leash echt gevaarlijk. Aan de ene kant heb je een kite, die je eerst een paar meter over het water trekt voordat je de kracht kunt lozen. Als je board daarbij onder water verdwijnt wordt er een gigantische hoeveelheid weerstand opgebouwd. Je leash rekt zich uit als een elastiek. Zodra het board weer boven water komt wordt hij met een gigantische snelheid richting jou geschoten. Met een beetje geluk mist het board je lichaam, maar dit is precies de reden dat helmen en impact vesten hun intrede hebben gedaan in de kitewereld. Maar zelfs deze voorzorgsmaatregelen kunnen je niet helemaal beschermen tegen de impact van een keihard afgeschoten kiteboard. Stel je eens voor dat je hem tegen je neus krijgt…

Daarnaast loop je het risico dat de boardleash zich om je lijnen weet te wikkelen als je gaat kitesurfen op een spot met een dikke branding. Je kite gaat dan loopen terwijl je board je onder water trekt. Niet fijn (zeg maar gerust zeer gevaarlijk)!

En als je nou een rol-leash gebruikt?

Rol-leashes worden als een veiliger alternatief aangeboden, maar ook deze kunnen gevaarlijk en onhandig zijn. De rol-leash begint pas te werken na je crash zodat je board niet wegdrijft terwijl je probeert je kite te herstarten. Als je net begint met kitesurfen kun je dit nog niet helemaal onder de knie hebben. Stel je voor dat je de kite door de powerzone herstart en uit het water wordt getrokken, dan schiet je board – net als in de eerste geschetste situatie- achter je aan.

Ook zijn de Nederlandse wateren zo vol tegenwoordig dat het niet ondenkbaar is dat een andere kitesurfer precies op jouw leash weet te crashen en hier in verstrikt raakt.

De oplossing? Leer upwind bodydraggen

Er is een heel simpele en veilige oplossing wanneer je na een crash je board verliest: leer de upwind bodydrag! Upwind bodydraggen is een essentiële vaardigheid die iedere kitesurfer onder de knie moet hebben en waar ook aandacht aan besteed wordt tijdens je kitesurfles. Hierbij gebruik je je lichaam als roer terwijl je met een hand je kite stuurt. Als je je onzeker voelt over de upwind bodydrag is dit gewoon een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Er zijn vast wel een aantal ervaren kitesurfers op de spot waar je gaat varen die je wat tips en uitleg willen geven. Ben je dermate veel hoogte verloren dat je niet op het punt uitkomt waar je wil zijn? Dan kun je ook naar het strand draggen, upwind rennen en het water weer inspringen (hoger dan waar je board ligt) zodat je alsnog bij je board uit komt.

Upwind bodydraggen – Zelfredzaamheid kitesurfen

Andere tips om je board niet te verliezen:

  • Koop een boardje in een felle kleur. Deze vind je sneller terug dan een board in grijs/blauw/zwart tinten,
  • Kies voor een Go Joe. Dit opblaasbare luchtkussen plaats je tussen je voeten in op het board. Het apparaat zorgt ervoor dat je board omdraait met de Go Joe boven en dan langzaam met de wind mee richting jou drijft. Bij veel kitesurfshops kun je deze handige gadget bestellen.
  • Raak je onverhoopt toch je board kwijt? Dan heb je je materiaal waarschijnlijk snel weer terug als je er een Be Traceable sticker van de KNRM op hebt geplakt. Op de sticker kun je je naam en mobiele telefoonnummer zetten zodat degene die je boardje vindt contact met je op kan nemen. Via de website van de KNRM is de sticker gratis aan te vragen.
  • Je veiligheid gaat boven alles. Als je board weg is dan is dat natuurlijk erg balen, maar gelukkig ben je er zelf zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Als je lid bent van de Nederlandse Vereniging voor Kitesurfers (of zelf een verzekering hebt afgesloten bij Sportzeker) ben je verzekerd tegen verlies van je materiaal. Als blijkt dat je het board echt niet meer terug gaat vinden kun je dus gewoon een claim indienen bij je verzekering.

Laat een Reactie achter