Is kitesurfen veilig? Ken je veiligheidssystemen.

Kitesurfen heeft steeds nog steeds het imago van een gevaarlijke sport. Je hebt zelf een grote invloed op de veiligheid van deze sport. De kite kan namelijk een grote kracht genereren, het is belangrijk dat je in geval van nood een goed werkend veiligheidssysteem hebt op je kite om deze kracht te lozen. Even belangrijk als het hebben van een goed safety systeem is dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Tegenwoordig kunnen alle kites in één beweging volledig van hun kracht worden ontdaan. Er zijn drie verschillende safetysystemen:

  1. Je bar loslaten
  2. Quickrelease van je kite
  3. Quickrelease van je leash

Eerste veiligheidssysteem: je bar loslaten

Dit veiligheidssysteem gebruik je in 99% van de gevallen. Zodra je de bar los laat depowered de kite volledig en valt je kite zonder kracht in het water op 3 uur of 9 uur, aan de rand van het windvenster. Zolang je de bar niet opnieuw pakt om te sturen zal je kite hier ook blijven staan. Laat de bar los wanneer je crasht, wanneer je de kite voor je gevoel niet onder controle hebt en een gevaarlijke situatie aan ziet komen of wanneer je gewoon even pauze wilt. Je maakt het jezelf veel makkelijker door gewoon de bar los te laten op zulke momenten.

Tweede veiligheidssysteem: quickrelease van de kite

De quickrelease ziet er vaak uit als een grote rode knop boven je chickenloop. Deze gebruik je wanneer je in een gevaarlijke situatie zit, bijvoorbeeld als je in de knoop zit met een andere kite. De quickrelease duw je van je af, dit kan gewoon met twee vingers. Als je dit veiligheidssysteem van de kite gebruikt zal de bar van je wegschieten. Je zit via de leash nog vast aan één powerlijn en de kite valt volledig gedepowered op het water. Nu kun je beginnen aan de selfrescue (link).

Derde veiligheidssysteem: quickrelease van de leash

Dit veiligheidssysteem gebruik je vrijwel nooit omdat je dan je kite kwijt bent. Je zit namelijk alleen nog maar via de leash vast aan je kite wanneer je het eerste en tweede veiligheidssysteem al in werking hebt gezet. Dit veiligheidssysteem gebruik je alleen als je ECHT van je kite af moet, bijvoorbeeld omdat er een boot door je lijnen is gevaren en je meegetrokken wordt of bij aflandige wind als je verder de zee opgetrokken wordt. Je wilt je kite namelijk niet kwijt zijn omdat je deze kunt gebruiken voor de selfrescue (werkt alleen niet met aflandige wind) en je kite heeft drijfvermogen. Daarnaast ziet de reddingsbrigade je sneller als je drijft op een grote, felgekleurde kite.

Is kitesurfen veilig? Natuurlijk is kitesurfen een risicovolle sport, maar zelf heb je veel invloed op je eigen veiligheid. Bereid je goed voor voordat je het water op gaat, doe een spot assessment, controleer je materiaal en ken de voorrangsregels. Op deze manier houden we met elkaar de risico’s zo klein mogelijk. 

Laat een Reactie achter