Het is heerlijk als je eindelijk stukjes kunt varen, maar dat teruglopen over het strand wordt toch wel erg snel super irritant. Andere kitesurfers zie je vaak wel moeiteloos tegen de wind in terugvaren. Dit heet hoogte lopen, opkruisen of upwind varen.

Hoe kun je upwind varen?

Om hoogte te lopen moet je tegen de wind in varen. Dit kan uiteraard niet in een rechte lijn naar achteren. Net als bij de upwind bodydrag zal je kruiselings steeds iets verder naar achteren moeten varen. Er zijn verschillende zaken die je hiervoor onder controle moet houden.

De positie van je kite

Om hoogte te lopen moet je goed aankanten met je board. Hiervoor is het belangrijk dat je kite niet te hoog in het windvenster staat. Als je kite hoger dan 45 graden staat (10-2 uur) geeft deze wat lift waardoor het aankanten moeilijker wordt.

 Druk in je kite

Als je te weinig druk in je kite hebt doordat je kite te klein is voor de weersomstandigheden of omdat het erg weinig waait wordt het erg lastig om hoogte te lopen. Door het aankanten zal je jezelf te veel afremmen waardoor je remt.

Positie van je board

Je stuurt je board, wanneer je snelheid en druk en je kite hebt, upwind. Hierbij is het van belang dat je je board niet te scherp tegen de wind instuurt omdat je dan afremt.

Het belangrijkst: je lichaamshouding

Je kunt nog zo goed de bovenstaande stappen doorlopen, als je vaart in de zogenaamde ‘poephouding’ wordt het moeilijk om hoogte te lopen. Kijk tijdens het varen niet naar je kite zelf maar in de richting die je wilt varen. Hierdoor draai je je lichaam automatisch de juiste kant op. Strek je voorste been en hou je gewicht op je achterste been waarbij je lichaam recht is. Je billen duw je dus naar voren samen met je heupen en je armen zijn gestrekt.

Je moet meestal een aantal rakjes varen om upwind te komen, als je van richting gaat wisselen wil je niet weer hoogte verliezen want dan blijf je bezig. Check hier hoe je een goede, stijlvolle bocht kunt maken.

Laat een Reactie achter