Ben je toe aan een extra dimensie in je kitesurfsessies? Dan moet je de stap nemen en gaan leren uithaken. Er komt een heel scala aan nieuwe tricks voor je binnen handbereik.

Wanneer ben je toe aan uithaken?

Uitgehaakte tricks zijn niet voor beginners. Je voelt zelf wel aan wanneer je er klaar voor bent om uit te haken. Dit vereist veel kitecontrole en het best kun je een paar basistricks al met je ogen dicht, zoals backrolls, frontrolls en ingehaakte raileys. Dit zijn namelijk ook de eerste tricks die je uitgehaakt zal gaan proberen.

Is je kitesurf materiaal er klaar voor?

Stel altijd eerst je materiaal in op het uithaken voordat je het water op gaat en zorg ervoor dat je kitespullen in goede staat zijn. Je hebt zeker een goede safety leash nodig, deze krijgt het namelijk zwaar te verduren tijdens het uithaken. Als je crasht terwijl je uitgehaakt bent en de bar uit je handen schiet dan hangt de kite alleen nog aan de leash.

Veel kitesurfers maken hun safety leash tijdens het uitvaren vast aan de chickenloop of daarboven rondom het depowerkoord. Zo voorkom je dat je bij een crash dezelfde situatie hebt als wanneer je de quick release zou gebruiken. Het voordeel is dat je na een crash je bar weer binnen kunt hengelen en gelijk verder kunt varen. Nadeel hiervan is dat je tijdens het varen niet meer je safety kunt gebruiken en je leash zo bevestigen heet ook wel ‘suicide leash’.

Een aantal merken hebben hier een oplossing op bedacht, het ringetje waar je normaal gesproken je leash aan bevestigd haal je dan rondom de chickenloop en daaraan bevestig je je leash. Als je uithaakt depowered de kite dan alleen langs het depowerkoord en je kunt nog steeds je safety trekken.

Je kite afstellen

Ook is het voordat je gaat uithaken van belang om je kite goed te trimmen. Elke kite is geschikt om mee uit te haken, maar de standaard fabriek instellingen doen het niet altijd even goed wanneer je uithaakt. Je wilt voorkomen dat je kite gaat backstallen. Dit kun je van tevoren checken door je bar aan te trekken en te kijken of de kite achteruit valt. Als dit gebeurt moet je je depowerstrap wat aantrekken of je stuurlijnen iets langer maken.

De eerste keer uithaken tijdens het kitesurfen

Leren doe je uiteindelijk door te doen. Gebruik deze tips tijdens je oefensessies op het water en ontwikkel je eigen dikke stijl. Succes!

  1. Kies een dag waarop het niet te hard waait.
  2. Zorg dat je leash goed bevestigt is en je kite getrimd.
  3. Maak je donkeydick los tijdens het varen.
  4. Zet de kite op 45 graden en vaar downwind terwijl je de bar naar je toe trekt.
  5. Haal de chickenloop onder je haak vandaan, probeer niet te sturen want dan bouw je kracht op.
  6. Hou je armen gebogen en dicht bij je lichaam. Als je ze strekt is het zwaar om de bar weer in te haken.
  7. Vaar een stukje en haak weer terug in.

Oefen met uithaken en dan kun je binnenkort beginnen aan je eerste uitgehaakte raleys en backrolls!

Laat een Reactie achter