Voordat je het water op gaat is het belangrijk om een spot assessment te doen. Zeker als je voor het eerst gaat kitesurfen op een voor jou nog onbekende kitespot. 

Wat komt er aan bod tijdens je spot assessment

Obstakels

Check altijd goed je omgeving voordat je je kite op gaat laten. Zo kunnen er op het strand obstakels zijn zoals prullenbakken, paaltjes, andere mensen of opgetuigd materiaal van anderen. Ook groeien er rond sommige kitespots bomen. In het water kunnen er ook obstakels staan waar je rekening mee moet houden, zoals paaltjes, boeien en andere watersporters. Je kijkt naar de obstakels die downwind van je liggen – deze kun je namelijk raken met je kite of lijnen.

Waterdiepte

Je moet ook rekening houden met de waterdiepte. Als beginnend kitesurfer wil je niet gaan oefenen in water dat te ondiep is, dit is namelijk onveilig voor je polsen en enkels. Zoek een stukje water uit dat kniediep of dieper is en hou rekening met je eigen afstand tot de kant.

Wind en weervoorspelling

Voordat je kiest welke maat kite je op gaat pompen is het handig om op de hoogte te zijn van de windvoorspelling. Wordt de wind harder of zachter of blijft hij gelijk? Komt er regen aan waardoor de wind plotseling toe of af kan nemen? Zit er onweer in de lucht waar je je van bewust moet zijn? Probeer op de hoogte te zijn van de wind en het weer en hierop te anticiperen.

Stroming

Het kan in eerste instantie vanaf het strand lijken of er geen stroming staat terwijl er eigenlijk een sterke stroming staat. Stromingen kunnen erg gevaarlijk zijn en zijn onder te verdelen in twee soorten:

  • Diepe openingen tussen twee zandbanken kunnen sterke stroming veroorzaken. Vooral wanneer het eb wordt en het water met veel kracht de zee in stroomt. Dit heet een mui.
  • Stroming die parallel gaan aan de kustlijn. Hier kun je nauwelijks tegenin zwemmen.

Geschikt strand

Niet alle stranden zijn geschikt om te kitesurfen! Het is een geschikte plek wanneer er sprake is van een aangewezen kitezone, het strand groot genoeg is om de kite veilig te kunnen starten en landen en het liefst zijn er weinig badgasten, zwemmers en overige watersporters. Een overzicht van de Nederlandse kitesurfspots kun je vinden op de spotpagina en per spot zie je ook welke regels er gelden. Daarnaast moet je altijd even de borden aan de strandopgang checken.

Windrichting

Tenslotte moet er ook rekening worden gehouden met de windrichting. Wanneer er sprake is van aflandige wind is het gevaarlijk om te gaan kitesurfen. Met een windrichting van de kust af is het namelijk heel erg lastig en soms zelfs onmogelijk om zelfstandig weer terug bij de kust te komen. Met aanlandige wind kun je wel gaan kiten want dan wordt je altijd weer richting het land geblazen. Ook side-shore wind is geschikt om mee te kitesurfen.

Laat een Reactie achter