Vaak vragen mensen zich af of kitesurfen gevaarlijk is. Vaak heb je het risico dat bij de sport komt kijken zelf in de hand. Zo is het belangrijk dat je weet wat je moet doen op het moment dat het mis gaat. Een van de basisvaardigheden die je moet beheersen voordat je zelfstandig het water op kunt is de selfrescue.

Wat is een selfrescue

De selfrescue is een handeling die je uitvoert op het moment dat je je quick-release hebt getrokken en je kite niet meer kunt gebruiken. Je leert om op een veilige manier bij je kite te komen en met behulp van je kite terug aan land te komen. Je released namelijk zo goed als nooit je hele kite (door de release van je leash te gebruiken). Door naar je kite toe te zwemmen ben je beter zichtbaar voor reddingsdiensten, kun je blijven drijven en kun je zelfs richting de kant geblazen worden.

Hoe voer je een selfrescue uit

  1. Laat je bar los en trek je quick release. De quick release duw je van je af en laat je vervolgens gelijk los zodat niet de hele chickenloop door je handen getrokken wordt.
  2. De kite ligt nu gedepowered in het water en je zit met één powerlijn nog aan de kite vast. Deze lijn trek je langs je lichaam naar binnen tot je bij de bar bent.
  3. Als je de bar in je handen hebt wikkel je de leashlijn hier snel helemaal omheen. Zo kun je niet verstrikt raken in deze lijn én loop je niet het risico dat de lijn weer terug door de bar schiet en je kite weer wind vangt. Zet de lijn vast door een lus te maken en deze om de bar heen te doen.
  4. Nu je bij de bar bent moet je alle lijnen om de bar gaan rollen. Zorg ervoor dat je ze allemaal meepakt. Je kunt je bar als hefboom gebruiken in diep water. Als je bij je kite bent zet je de lijnen weer vast met een lus om de bar. Je leash laat je vastzitten aan de bar zodat je niet je hele kite kwijt kunt raken.
  5. Je bent bij de kite, nu is het zaak om deze om te draaien. In diep water is dit nog niet zo gemakkelijk en de kans is groot dat je aardig moe bent als je eindelijk bij de kite aangekomen bent. Pak de leading edge aan de zijkant van de kite en maak een ‘knikje’ in de leading edge zodat de wind in de kite komt en helpt om deze om te draaien.
  6. Als je je kite erg hard hebt opgepompt kan het zijn dat het niet lukt om een knikje te maken. Laat wat lucht uit het inflate ventiel lopen door het ventiel te openen en deze in te drukken. De stopperbal schiet dan terug en zo kan er lucht uit. Open nooit de deflate want dan is je hele kite leeg!
  7. Als de kite is omgedraaid kun je een lijn pakken of – als je kite deze heeft- de selfrescuehandle. Je kite werkt nu als een bootje.
  8. Ga op je buik op de kite liggen en gebruik je vrije hand als een vin om een beetje te sturen. Als het aflandig waait heeft de selfrescue weinig zin, vandaar dat het niet veilig is om met aflandige wind te gaan kitesurfen.

Laat een Reactie achter