Na je kitesurflessen vind je het waarschijnlijk tijd om je eigen kitesurf set aan te schaffen. Koop nog geen materiaal voordat je überhaupt les hebt gehad want het is een aardige investering en na je lessen weet je pas of de sport echt wat voor jou is. Ook kun je na je lessen eerst nog een paar keer huren. Afhankelijk van je eigen wensen en budget kan het zijn dat je één of meerdere kites en boards aan gaat schaffen. Wat je altijd nodig hebt om zelfstandig het water op te gaan is het volgende:

Wat heb je allemaal nodig voor je eerste kitesurf set?

  1. Een kite + bar + leash
  2. Een board
  3. Een wetsuit
  4. Een harnas/trapeze
  5. Pomp

Kite met bar en lijnen

Wat je zeker nodig hebt is een kite compleet met bar en lijnen en een goed werkend safetysysteem. In een kitesurfshop kun je persoonlijk advies krijgen, kites zijn er namelijk in vele soorten en maten. Welke kite het meest geschikt is voor jou is onder andere afhankelijk van je eigen niveau en gewicht, de windsnelheid waarmee je wilt gaan kiten, de vorm van de kite en de grootte van je board. Bij een kitesurfshop is het vaak mogelijk om de kite eerst te testen voor aanschaf.

Als beginner is het fijn om een stabiele kite te hebben die je goed kunt depoweren. Bij je kite koop je altijd gelijk een bar met lijnen want daarmee kun je de kite besturen. Er zijn verschillende barlengtes en lijnlengtes. Ook een leash heb je nodig in verband met je veiligheid. Deze zorgt er namelijk voor dat je kite niet wegwaait wanneer je je quick release moet trekken.

Wees voorzichtig met materiaal dat wordt aangeboden op Marktplaats en in Facebook-groepen, het kan namelijk sterk verouderd en onveilig zijn.

Kitegrootte

De kitegrootte hangt af van verschillende factoren.

  • De wind

Met veel wind wordt een kleinere kite gebruikt. Met minder wind wordt een grotere kite gebruikt.

  • Gewicht

Als je licht bent kun je sneller met een kleinere kite uit de voeten dan een zwaarder persoon. De kitemerken geven altijd een bepaalde windrange op ter indicatie bij een kitegrootte. Deze is gebaseerd op een persoon van 75kg. Ben je lichter, dan kun je de kite waarschijnlijk minder lang houden. Als je zwaarder bent kun je hem wat langer houden.

  • Niveau van de kiter

Als beginnende kitesurfer start je met een grotere kite in weinig wind. Wanneer het hard waait en je een kleinere kite gebruikt wordt je sneller afgestraft bij een foutje. Een kleine kite is namelijk sneller, en wanneer je te hard stuurt schiet deze door de powerzone met veel wind, met alle gevolgen vandien.

Board

Er zijn ook weer verschillende boardsoorten en maten om uit te kiezen. De meeste kitesurfers varen op een twintip kiteboard. Deze kun je twee kanten op gebruiken zonder dat je je voeten hoeft te verplaatsen. Een groter en breder board heeft meer drijfvermogen wat het makkelijker maakt om upwind te varen. Een kleiner en smaller board is wendbaarder. Een wat groter board is makkelijker als beginnende kitesurfer omdat je sneller kunt waterstarten en (upwind) varen door het grotere drijfvermogen. Ook het formaat van je board is afhankelijk van je eigen gewicht, wanneer je lichter bent ga je voor een wat kleiner board.

Wetsuit

In de Nederlandse wateren kun je ook zeker niet zonder wetsuit. Het grootste gedeelte van de tijd, in de lente, herfst en winter, kun je met een 5/3 pak (dat staat voor de mm neopreen) goed uit de voeten. In de zomer kan een wat dunner pak (4/3) wel lekker zijn, ook fijn is een shorty. Dit kan een pak zijn met korte mouwen, of korte pijpen, of allebei. Wanneer je in de winter door wilt kiten kun je schoentjes, handschoentjes en een neopreen muts of cap aanschaffen. Wanneer de watertemperatuur daarom vraagt is dat zeker geen overbodige luxe, zelfs met wetsuit kun je dan nog snel onderkoelen.

Harnas/trapeze

Vervolgens is een harnas, ook wel trapeze genoemd, noodzakelijk. Koop er één die echt gericht is op kiten, deze hebben een snoer of handvat over de achterkant lopen. Je hebt keuze tussen een zitharnas en een heupharnas. Met een zitharnas zit de haak, of spreaderbar, onder je navel en lopen er banden onder je benen door. Met een heupharnas zit de spreaderbar boven je navel en heb je geen banden. Dit geeft een stuk meer bewegingsvrijheid. De keus voor een harnas is persoonlijk, en ik zou aanraden wat verschillende uit te proberen om te weten wat je het fijnst vindt.

Pomp

Koop bij je kiteset gelijk een pomp zodat je zodra je op het strand aankomt je kite op kan pompen ;). Als je de smaak goed te pakken hebt wil je zo snel mogelijk het water op! Heb je nog vragen over je uitrusting? Stel ze gerust hier onder in de comments. Op zoek naar een goede kitesurfshop om je materiaal aan te schaffen? Hier vind je een overzicht van de kitesurfshops in Nederland.

Laat een Reactie achter