Na een dikke kitesessie heb je er altijd maar weinig zin in: je kitegear opruimen. Vaak rol je de kite even snel op, het barretje ook, in de tas en chillen maar. Om schade aan je materiaal te voorkomen is regelmatig onderhoud van je kitespullen erg belangrijk. Als je goed en netjes met je spullen omgaat gaat de levensduur vooruit en voorkom je mogelijk ongelukken. Hier een paar handige tips voor het onderhouden van je kitesurf materiaal.

Kitesurf materiaal onderhouden

  1. Stop je kite altijd droog in de tas. Als je je kite te lang nat in de tas gaat zitten kan hij gaan schimmelen. Regent het nou tijdens het opruimen en kun je je kite niet laten drogen? Hang hem dan thuis zo snel mogelijk te drogen, zoet water is nog schadelijker voor je kite dan zout water.
  2. Check je pigtails en bridles. Deze zijn gevoelig voor slijtage en goedkoop om te vervangen als ze versleten zijn. De katrolletjes op je bridles moeten lekker soepel glijden, als ze door het zand niet meer lekker rollen beschadigen ze de bridlelijn.
  3. Open alle ventielen voordat je de kite oprolt (inflate en deflate). Zo voorkom je dat de ventielen uitrekken terwijl je kite in de tas zit. Uitgerekte ventielen schieten sneller open op het moment dat je tijdens het kiten je kite hard crasht.
  4. Leg je board op je kite met de vinnen naar boven.
  5. Wacht na je sessie niet te lang met oprollen. Zeker met harde wind ligt je kite echt te klapperen op het strand waardoor hij sneller slijt.
  6. Eens in de zoveel tijd kun je je doek nalopen op scheurtjes of loslatende naden. Pak je kite bij de leading edge en ga onder je kite staan terwijl je hem tegen de zon in houdt. Zo kun je makkelijk checken of er beschadigingen in het doek zitten. Kleine scheurtjes of gaatjes kun je makkelijk zelf plakken, knip je plakkertje wel rond af omdat hoekjes eerder los komen.
  7. Het best spoel je de bar nog even af met zoet water na je sessie. Zo spoel je gelijk het zand weg waardoor je quickrelease goed blijft werken. Vervang je depowerlijn tijdig als je slijtage ziet.

 

Laat een Reactie achter