De kiteloop is een spectaculaire trick die je klein kunt beginnen om deze vervolgens steeds wat hoger, harder en extremer te maken. Voordat je aan deze trick begint is het belangrijk dat je goede kitecontrole hebt. Kun je hoge sprongen gecontroleerd landen in harde wind en doe je een backroll en frontroll met twee vingers in je neus? Dan ben je er klaar voor!

Wat is een kiteloop

Een kiteloop begint als hoge sprong, eenmaal in de lucht trek je je kite helemaal rond. De kite vliegt hierbij door de powerzone en bouwt veel kracht op waardoor voorwaartse snelheid ontstaat terwijl je al in de lucht bent. Deze trick geeft een goede adrenaline boost!

Hoe doe je een kiteloop

Voor je eerste kiteloop kun je het best een dag uitzoeken dat het niet te hard waait maar je wel met een redelijk kleine kite kunt varen (7-9 meter). Het is namelijk makkelijk als je kite snel draait. Met minder wind zal je ook minder hard crashen als het niet in een keer goed gaat.

  1. Zet hetzelfde af als je zou doen bij een normale sprong.
  2. Stuur je kite niet gelijk in op het hoogste moment van de sprong maar wanneer je weer naar beneden gaat. De kite draait nu boven je hoofd (heli-loop) en bouwt nog niet zo veel kracht op. Als je meer ervaring krijgt met loopen kun je de kite al in gaan sturen terwijl je nog omhoog gaat, dan draait hij voor je langs en genereert de kite een stuk meer kracht.
  3. Trek met je achterste hand aan de bar. De kite draait dus in tegengestelde richting van je vaarrichting. Blijf sturen tot de kite rond is en weer omhoog vliegt. Als je stopt met sturen mid-loop zal je hard crashen.
  4. Zodra je kite omhoog gaat richting 12 depower je met de bar. Hierdoor vliegt de kite sneller omhoog en geeft hij een beetje lift voor een zachte landing.
  5. Spot de plek waar je gaat landen. Je hebt veel voorwaartse snelheid opgebouwd dus je wilt echt goed downwind landen. De landing zal harder zijn dan na een normale sprong.

Belangrijke tips:

  • Commit! Als je halverwege de draai de kite niet rond trekt crash je. Heb je er moeite mee om de kite helemaal rond te sturen? Oefen het dan alvast bij weinig wind terwijl je gewoon vaart of als downloop in je bochten.
  • Draait de kite te langzaam? Hou je bar dan bij het uiteinde vast. Hierdoor stuur je harder en zal de kite sneller draaien.
  • Vliegt je kite niet omhoog na de loop? Check even dat je de bar niet ingetrokken houdt maar depowered na de loop.

Je kunt de kiteloop steeds hoger en harder doen. Oefen eerst in minder wind, als je de loops onder controle hebt kun je in steeds hardere wind gaan oefenen. Ook kun je een grab of backroll toevoegen of een uitgehaakte kiteloop gaan oefenen.

Laat een Reactie achter