How to: kite herstarten

 Als (beginnende) kitesurfer gaat het voorkomen dat je je kite crasht en dat deze in het water terecht komt. Als dit gebeurt moet je je kite herstarten, ook wel relaunchen genoemd. Tegenwoordig hebben veel kites auto-relaunch wat het herstarten makkelijker maakt dan met oude kites die dit niet hebben. Laten we even stap voor stap bekijken wat je moet doen wanneer je kite in het water is gevallen.

Relaunchen van je kite in het water

Als je kite crasht laat je allereerst je bar los. Dit zorgt ervoor dat je niet zo hard crasht als wanneer je de bar aangetrokken houdt. Als je de bar nog beet hebt terwijl je kite in het water ligt laat je deze allereerst los en wacht je tot de lijnen op spanning zijn. Check even of je lijnen niet gekruist zijn. Nu moet je gaan bepalen aan welke kant je de kite gaat herstarten, links of rechts. Kijk hierbij naar obstakels zoals andere kitesurfers etc. en kies voor de veiligste optie. Zelf vind ik het altijd handig om mijn kite te herstarten aan de kant van het strand omdat je dan – mocht het niet lukken om de kite te relaunchen – vanzelf richting het strand gaat en niet de zee op. Als je aan de rechterkant van je bar trekt relaunch je de kite op links en andersom.

Wat moet je doen om je kite te herstarten

  1. Laat je bar helemaal los.
  2. Trek aan de linker stuurlijn van je bar – deze is bijna altijd rood. De kite gaat zich dan naar rechts verplaatsen. Hou de lijn op een vast punt in je hand en wikkel deze NOOIT om je handen of vingers.
  3. Blijf aan de lijn trekken tot je kite gaat draaien. Het kan zijn dat de kite al omhoog wilt schieten voordat hij op 3 uur staat. Laat de lijn dan een beetje vieren want anders schiet de kite omhoog door de powerzone en wordt je downwind meegetrokken.
  4. Hoe hard je moet trekken is afhankelijk van de wind. Met veel wind hoef je minder hard te trekken dan met weinig wind. Niet te hard trekken want dan komt de kite met zijn trailing edge in het water.
  5. Als de kite op 3 uur is aangekomen gaat de kite de lucht in. Trek nu niet je bar helemaal aan maar stuur de kite met de linker stuurlijn iets omhoog. Zodra de kite los is gekomen van het water kun je de stuurlijn loslaten en de bar pakken om de kite naar 12 uur te sturen.

In dit voorbeeld gaan we uit van een situatie waarin je je kite herstart op rechts. Wil je herstarten op links dan pak je de rechterstuurlijn en ga je je kite naar 9 uur sturen om te herstarten.

Tip: Komt je kite met de trailing edge in het water? Geef een ruk aan beide powerlijnen en dan draait de kite weer in de oorspronkelijke relaunch positie.

Laat een Reactie achter