Iedereen kan leren kitesurfen. De één zal er alleen wat langer over doen dan de ander, maar als je het echt wilt zal je het uiteindelijk onder de knie krijgen. Het is wel belangrijk dat je begint met kitesurflessen omdat je dan volgens een vaste structuur en met behulp van een professional de kite leert te controleren.

Geen kracht nodig om te kitesurfen

Bij kitesurfen draait het om techniek en niet om kracht. Als je de juiste techniek aangeleerd krijgt kun je dus leren kitesurfen! De trekkracht van de kite komt terecht op je harnas of trapeze. Dit harnas zit boven je heupen en heeft een haak waaronder je de bar met lijnen vasthaakt. Om te sturen heb je geen kracht nodig, dit kan je zelf met je vingertoppen.

Wel is het natuurlijk goed meegenomen als je al sportief en in vorm bent. Je bent in het begin veel aan het lopen door het water en enige sportiviteit draagt bij aan je leercurve.

Hoeveel uur kitesurfles heb je nodig

Het is moeilijk om een claim te maken dat je binnen zoveel uur leert kitesurfen. Besef dat JIJ degene bent die wilt leren kitesurfen en dat je dit voor jezelf op een veilige en verantwoorde manier wilt doen. Wil je de sport echt onder de knie krijgen? Dan kan het zijn dat je daar meer tijd voor nodig hebt. Ga pas in je eentje het water op wanneer je je echt comfortabel voelt met de vlieger, zelfstandig kunt starten en landen, met je ogen dicht je kite kunt relaunchen en al kleine stukjes kunt varen. De bedoeling van je kitesurfles is om jou een zelfstandige kitesurfer te maken. Je moet dus ook zelf de omstandigheden in kunnen schatten en bepalen welk formaat kite je gaat (en kunt) gebruiken.

Op een gegeven moment ga je merken dat je niet meer naar de vlieger hoeft te kijken omdat je voelt waar je kite zich in de lucht bevindt. Deze kitecontrole krijg je door te oefenen, oefenen en…. oefenen.

Hoe oud moet je zijn om te kitesurfen

Vanaf 8 jaar kun je leren kitesurfen (mits je meer dan 30 kilo weegt). Er is geen maximumleeftijd verbonden aan het kitesurfen, zelfs voor mensen van boven de 65 valt het te leren! Met elkaar willen we het kitesurfen zo veilig mogelijk maken en houden vandaar dat ook het gewicht van kinderen een criterium is.

Dus: is kitesurfen moeilijk? Nee, waar een wil is, is een weg. Op Kiteheart kun je makkelijk alle Nederlandse kitesurfscholen vergelijken en gelijk contact opnemen om je eerste kennismakingsles in te plannen!

Laat een Reactie achter