Hoe doe je een backroll?

De backroll is de eerste échte trick waarmee je aan kunt tonen dat je toch echt wel beginner af bent. Deze trick is niet al te moeilijk maar voelt zo bevredigend om te landen! Daarnaast is het een perfect startpunt van waaruit je verder kunt bouwen, de backroll kun je uitbreiden met toffe transities, dubbele en driedubelle backrolls, grabs, uitgehaakte versies, kiteloops en ga zo maar door.

Wat is een backroll precies

Een backroll is een 360 (heel rondje) die je achterover draait. Je maakt hierbij geen gebruik van de lift van je kite maar van de pop vanuit je board. Als jij de basis van het kitesurfen onder de knie hebt kun je je aan de backroll wagen. Je kunt dus al goed hoogte lopen en keren, kleine sprongetjes landen en – niet onbelangrijk- goed rekening houden met anderen op het water.

Je eerste backroll

Wat belangrijk is voordat je de backroll inzet is dat je mentaal er helemaal voor gaat. Zo voorkom je dat je halverwege stopt met draaien omdat je er dan achter komt dat je twijfelt. Crash je? Laat dan gewoon je bar los zodat de kite depowered en jij zo zacht mogelijk in het water terecht komt.

  1. Probeer de backroll vanuit je pop in te zetten, dus zonder de kite te sturen. Hou je kite op 45 graden (tussen 10-11 ; 1-2).
  2. Houd je handen in het midden van de bar, zo voorkom je dat je de kite instuurt tijdens de trick.
  3. Kant je board goed aan en stuur de neus upwind. Houd de druk op je achterste voet zodat de voorkant van je board al iets omhoog komt.
  4. Zet af, een klein golfje kan hierbij helpen.
  5. Maak je klein en kijk over je voorste schouder, hierdoor zal je lichaam in de goede richting draaien.
  6. Spot je landing en strek je benen. Hierdoor stop je met draaien.
  7. Buig je knieën om de landing op te vangen zodra je met het water in contact komt. Je lijnen zitten gedraaid doordat je een rondje hebt gedraaid dus spin je bar terug (ziet er profi uit).
  8. Is het je gelukt? Super! Zo niet lekker blijven oefenen. Nieuwe tricks kun je het best nog een paar keer herhalen voor je eigen zelfvertrouwen en zodat je spieren de beweging onthouden.

Laat een Reactie achter