Motorisch gezien is het besturen van de kite niet ingewikkeld, je maakt de ene stuurlijn korter dan de ander en zo stuur je de kite. Trek je dus de linkerkant van de bar naar onderen dan gaat de kite naar links en vice versa. Om de kite goed onder controle te hebben is het belangrijk dat je de driedimensionale ruimte waarin de vlieger zich bevindt goed begrijpt. Deze ruimte heet het windvenster.

Wat is het windvenster

Tijdens je eerste kitesurfles maak je kennis met dit windvenster, dit is de speelruimte van de kite. De omtrek van het windvenster wordt bepaald door de lengte van de lijnen. Om aan te kunnen duiden waar de vlieger zich bevind maken we gebruik van het zogeheten ‘klok principe’. Het is belangrijk dat je de wind in je rug hebt om het windvenster te bekijken.

Het windvenster is de driedimensionale ruimte downwind van de gene die de kite bestuurt.

Waaruit bestaat het windvenster

Het windvenster is op te splitsen in drie delen: de neutrale zone, de powerzone en de softzone.

De neutrale zone / vensterrand

Om de locatie van de kite in het windvenster aan te duiden werken we met kloktijden. In de neutrale zone, op de rand van het windvenster, heeft de vlieger de minste kracht. De wind blaast vooral onder je kite door. Daardoor is het mogelijk om de kite stil te laten staan op de verschillende posities aan de vensterrand. Ook start- en land je je kite om deze reden op de rand van het windvenster – op 9 uur of 3 uur.

De rand van het windvenster loopt van 9 tot 3 uur. 9 uur bevind zich helemaal aan de linkerkant en 3 uur helemaal aan de rechterkant. Wanneer je de kite op 12 uur hebt staan hangt deze recht boven je hoofd. Wanneer je je vlieger dus links zou starten en rechts gelijk landen beweegt de vlieger zich langs 9, 10, 11, 12, 1, 2 en 3 uur.

De powerzone

De powerzone ligt recht voor je neus wanneer je met je rug in de wind staat. Hier ontwikkeld de kite de meeste kracht/druk. Dit komt doordat, anders dan in de neutrale zone, de wind recht in de vlieger blaast. Hier genereer je dus de meeste kracht met je kite. We kennen geen kloktijden in de powerzone omdat het niet mogelijk is om je kite hier op een plek te positioneren en te houden. Deze zal vanzelf weer naar de rand van het windvenster vliegen. Ga voorzichtig om met de powerzone want het is een risicozone. Start je kite nooit in de powerzone! Dan schiet hij door het hele windvenster naar de rand van het venster waarbij je geen controle hebt over de kite en over het strand gesleept wordt.

De softzone

De zone bevindt zich downwind van de vensterrand en genereert minder kracht dan de powerzone. Bij harde wind gebruik je deze zone omdat je dan al genoeg kracht genereert in de softzone en je vlieger niet helemaal door de powerzone hoeft te sturen.

Nu is het belangrijk om te beseffen dat de positie van de vlieger in het windvenster bepaald in welke richting de trekkracht van de kite zich ontwikkeld. Dus wanneer je kite op 10 uur staat, zal je (vooral met veel wind) naar links getrokken worden. De meest neutrale positie, dus de positie waarin tijdens je les gewacht wordt om de kite aan een ander door te geven, is op 12 uur. De wind waait dan vooral onder de kite door.

De waterlijn

Wanneer de kite op het water valt kunnen we ook aanduiden waar de vlieger zich bevind. Wanneer de vlieger recht voor je neus ligt, ligt hij op 6 uur. Helemaal links is weer 9 uur en helemaal rechts is 3 uur. Je kunt de kite dus over het water bewegen, tussen 9, 8, 7, 6, 5, 4, en 3 uur. Herstarten doe je, net als starten- en landen, op 9 uur of op 3 uur.

Lijkt het jou supertof om te leren kitesurfen? Kijk dan eens bij het overzicht van de kitesurfscholen in Nederland. Maak gebruik van de zoekfilters om gemakkelijk en snel een goede kitesurfschool te vinden bij jou in de buurt. Na je kitesurflessen kun je een recensie achterlaten om andere kitesurfers te helpen bij hun keuze.

Laat een Reactie achter