De waterstart: het moment dat alles wat je hebt geleerd bij elkaar komt! Vliegeren met zo’n grote kite en bodydraggen is harstikke gaaf en smaakt naar meer. Nu wordt eindelijk het board in de mix gegooid. Het is belangrijk dat je al flink wat controle over de kite hebt: sturen, herstarten en algemene controle. Tijdens de waterstart zal je focus meer op het board liggen en moet je de kite kunnen ‘voelen’ in de lucht als je hem niet kunt zien.

Board aantrekken

Het allereerste stapje is het aantrekken van je board. Je staat met de kite op 12 en gaat zitten in het water. Laat een hand los van de bar om het board aan je voeten te doen. Hou de bar in het midden vast zodat je geen stuurbewegingen maakt met de kite. Door je hand in het midden te houden minimaliseer je de kans dat je per ongeluk de kite stuurt. Je voorste voet doe je eerst in de voetband, daarna de achterste.

Board draggen

Met het board aan je voeten kun je ten eerste gaan board draggen. Dit helpt je balans te vinden met het board aan je voeten en zo voel je het resultaat van je stuurbewegingen. Als je in het water ligt met het board aan je voeten maak je je klein en trek je je knieën in tot ze dicht bij je lichaam zijn. Dit voorkomt dat je gaat draaien. Vervolgens ga je kleine achtjes sturen, tussen 11 en 1, hierbij kom je steeds een stukje uit het water. Je kiest hierbij nog geen kant om naartoe weg te varen.

Waterstart

De waterstart bestaat uit twee delen: je stuurbeweging met de kite en je houding op het board.

Je begint met de kite op 12 uur en trekt je board aan. Hierbij moet je lined-up liggen, dit houdt in dat je kite, bar en board in één rechte lijn staan. Vanuit deze positie kun je de waterstart gaan proberen. Als je al schuin bent gedreven gaat het heel lastig zijn om een goede waterstart te maken. Hou beide knieën ingetrokken om te voorkomen dat je gaat draaien.

Afhankelijk van je startrichting stuur je je kite in. Stel je gaat naar links dan stuur je je kite eerst iets terug, naar 1 uur, om vervolgens met een vloeiende beweging naar beneden te sturen, richting 10 uur. Hierbij trek je je bar iets aan. Op deze manier bouwt de kite snelheid en kracht op zodat jij makkelijk op je board komt.

Wanneer de kite ingestuurd wordt en druk geeft sta je actief op. Dus vanuit je hurken ga je op het board staan. Wanneer je je alleen maar door de kite het board op laat trekken zijn je benen vaak gestrekt en val je er voorover weer af. Je voorste been strek je en de achterste blijft gebogen. Hou je lichaamsgewicht op het achterste been. Vervolgens stuur je de kite weer terug naar 12 uur, duw je de bar van je af en laat je je terugzakken in het water.

Gefeliciteerd, dit was je eerste waterstart! Nu kun je leren varen.

Laat een Reactie achter