Willem heeft in 2016 een motorongeluk gehad en hier een dwarslaesie aan overgehouden. Zijn rug is gebroken en hij kan niet meer staan of lopen. Nadat hij dit ingrijpende nieuws te horen kreeg heeft hij besloten om zijn grootste hobby, kitesurfen, niet op te geven. Met behulp van aangepast materiaal, een fijne groep mensen die hem begeleidt en veel trainen is het zijn doel om volgend jaar januari de golven in Kaapstad te trotseren!

Zelf kwam ik met Willem in aanraking door een filmpje van RTV Rijnmond dat voorbijkwam op Facebook en waarop je hem ziet oefenen met een speciaal aangepast board in het zwembad. Tijdens zijn revalidatie ging Willem op zoek naar geschikte kitesurfmaterialen maar kon op internet maar weinig informatie vinden. Er bleek geen markt te zijn voor aangepast kitesurfen en dit voelde als een flinke hobbel op weg naar zijn doel. Vriend en fysiotherapeut Sjoerd Mertens, de eigenaar van PhysioCare Nederland, stuurde hem een video van iemand in dezelfde situatie als Willem die zijn eigen board heeft ontwikkeld én laten produceren. Deze persoon was Thierry Schmitter, hij woont op nog geen half uur bij Willem vandaan en kitesurft al zittend sinds 2013. Van hem mocht hij het board lenen om te oefenen in het zwembad.

Zo’n aangepast board wordt met de hand gemaakt en kost een hoop geld. Daarnaast heeft Willem nog meer nodig om te kunnen kitesurfen, zoals een op maat gemaakte trailer waarin hij het board kan vervoeren naar het strand. Hij is een crowdfunding actie begonnen begin december om de benodigde €10.000 op te halen – voor aangepast materiaal en zijn reis naar Kaapstad. Op 11 december was het totale bedrag al gefund en had hij zelfs al meer dan zijn doel behaald. Met het geld dat over is heeft hij een stichting opgericht, Stichting Ride the Waves – Paraplegic kitesurfing. Vanuit deze stichting gaat hij het aangepast kitesurfen toegankelijker maken, door bijvoorbeeld events te organiseren, lesmateriaal op te stellen en instructievideo’s te maken.

Ik sprak Willem bij PhysioCare in Rotterdam, waar ik hartelijk werd ontvangen door Sjoerd Mertens, zelf ook een enthousiaste kitesurfer. Willem kwam met een aangepaste fiets – die hij aan zijn rolstoel vast kan maken – aangefietst vanuit Blijdorp.

Hi Willem, wat tof om je te ontmoeten en je verhaal te kunnen delen. Ik heb begrepen dat je de materialen om weer te kunnen kitesurfen al hebt besteld. Hoe ziet zo’n aangepast kiteboard er precies uit?

Ja dat klopt, de onderdelen van het board zijn besteld en komen van over de hele wereld. Het board bestaat uit het board zelf met daarop een frame en een zitstoeltje van carbon dat komt uit het zitskiën. Hier zit een harnas aan vast met straps zodat ik op mijn plaats blijf zitten tijdens het kitesurfen. Het board wordt geproduceerd door F-One en komt uit China, het frame wordt in Denemarken gemaakt door een rolstoelfabrikant en de zitting komt uit Frankrijk. De benodigde straps worden gemaakt door een zeilmaker in Scheveningen. Naar verwachting heb ik half februari alles binnen en kunnen we voor eind februari alles in elkaar zetten. Daarna is het de bedoeling om zo snel mogelijk het water op te gaan!

Aangepast kiteboard

Want je gaat natuurlijk trainen voor je reis naar Zuid-Afrika. Wat is de planning?

Het doel is om in januari 2019 een aantal weken naar Kaapstad te gaan. Als mijn materiaal binnen is kan ik in principe beginnen met trainen. Momenteel ben ik de mogelijkheden aan het bekijken om een weekje naar het buitenland te gaan in maart/april. Zo kan ik echt 7 dagen achter elkaar dag in dag uit trainen en feeling krijgen met mijn nieuwe materiaal. In Nederland is er in die maand relatief weinig wind en ook is het water nog erg koud. Voordat ik naar Kaapstad ga wil ik nog een keer op zo’n oefenreisje om veel uren te maken voor ik de golven daar ga trotseren.

Even een vraagje aan Sjoerd, hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen? Richt PhysioCare Nederland zich speciaal op watersporters?

Sjoerd: We kennen elkaar via via, we kennen veel dezelfde mensen maar elkaar hadden we voor Willem’s ongeluk nog nooit ontmoet. Kitesurfen is natuurlijk ook mijn passie en binnen de fysiotherapie wil ik meer gaan doen met extreme sporten. Daarnaast heb ik een achtergrond in mensen met een beperking dus zodoende was die connectie tussen mij en Willem eigenlijk erg logisch. Het revalideren zelf heeft hij ergens anders gedaan en momenteel help ik hem waar nodig.

Terug naar Willem. Ik kan me voorstellen dat het heel wat anders is dan het kitesurfen dat je gewend bent. Wat zijn, verwacht jij, de grootste verschillen met regulier kitesurfen?

Met kitesurfen sta je normaal gesproken natuurlijk met één been voor en heb je het gewicht echt op je hielen. Het board dat ik nu heb besteld heeft een stoeltje er op waarbij mijn voeten naar de voorkant van het board wijzen. Ik kijk dus altijd in de richting waar ik naartoe ga. Aankanten en sturen doe je door vanuit je core te bewegen en je gewicht naar de zijkant te brengen. Ik heb het geluk dat mijn dwarslaesie niet iets hoger zit, want dan hadden mijn buikspieren het niet meer gedaan en wordt het allemaal nog lastiger. Daarnaast zitten er allerlei gevaren aan zittend kitesurfen die anders zijn dan bij het reguliere kitesurfen.

Wat denk je dat de grootste gevaren zijn?

Er zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Thierry (Schmitter) is al 4 jaar bezig met zittend kitesurfen en helpt mij tijdens deze ontdekkingstocht. Zo zijn wij afgelopen herfst gaan oefenen in het zwembad zodat ik weet wat ik moet doen na een crash. Je komt weleens op zijn kop te liggen onder het board. Als je dan een board hebt met een te groot drijfvermogen kun je jezelf nooit meer omdraaien. Ik heb dus een zwemvest aan dat een hoger drijfvermogen heeft dan het board. Ook leert Thierry me hoe ik weer in startpositie kom na een crash en geeft hij handige tips. Iets anders waar je rekening mee moet houden is bijvoorbeeld de hoogte van de quickrelease. Je zit natuurlijk in een stoel en je wilt niet dat deze opeens openschiet of gehinderd wordt op het moment dat je hem nodig hebt.

Is dit ook de reden dat je Stichting Ride the Waves – Paraplegic kitesurfing hebt opgericht? Zodat deze kennis gemakkelijk gedeeld kan worden?

Onder andere. Kijk, Thierry is al 4 jaar bezig en heeft al heel veel ontdekt, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Hij geeft de spreekwoordelijke bar door aan mij, Sjoerd en de groep met mensen die wij om ons heen hebben verzameld. Dit kun je namelijk niet alleen en het is heel tof dat er alleen al in mijn omgeving zo veel mensen zijn die hun steentje bij willen dragen. Met deze stichting kunnen we het aangepast kitesurfen toegankelijker maken en meer bekendheid geven. De kennis die we hebben opgedaan kunnen we delen samen met praktische tips. Maar wat denk ik nog het belangrijkste is, is dat we zoveel mogelijk mensen kunnen inspireren. Toen ik na mijn ongeluk het nieuws kreeg dat ik nooit meer zou lopen stortte mijn wereld in. Ik kon toch niet de rest van mijn leven maar achter de geraniums gaan zitten? Toen kwam ik een blog tegen van een meisje dat in haar rolstoel de hele wereld over reisde. Ik krijg al kippenvel als ik hier over vertel. Dit verhaal inspireerde mij zo erg en gaf mij weer kracht. Je leven veranderd maar je kunt op je eigen manier nog steeds heel veel toffe dingen doen. Op het moment dat je hier achter komt dan krijg je zoveel energie, mij hield dit destijds op de been.

Welke rol had kitesurfen in je leven voor het ongeluk?

Ik windsurf en kitesurf al sinds mijn 20e, dus dat is nu zo’n 7 jaar als je niet meetelt dat ik het afgelopen jaar niets heb kunnen doen. Kitesurfen deed ik altijd vooral in de vakanties. Ik geloof dat mijn windsurfervaring het ook wel makkelijker maakt voor mij om te kitesurfen met mijn aangepaste board omdat ik dus al bochten kan maken enzo. Het geeft me gewoon zo’n gigantisch gevoel van vrijheid, en ik kan niet wachten om me weer zo te voelen.

willem windsurf

Wil je weten hoe het Willem verder vergaat in de aanloop naar de epische kitesurfreis naar Kaapstad? Bekijk zijn crowdfunding website en volg hem op zijn Facebook pagina Willem Hooft.

Met dank aan Sjoerd Mertens van Physiocare Nederland.

* Willem is nog op zoek naar bedrijven die de stichting willen sponsoren dmv een Corporate Sponsorship. Indien je een eigen bedrijf hebt of bij een organisatie werkt die hier interesse in heeft kun je hem contacten via Facebook.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter