Professionele kitesurfer

Roderick Pijls is 25 jaar en professioneel kitesurfer. Als hij in Nederland is woont hij in Sommelsdijk, alleen is deze jongen bijna altijd onderweg! Hij kite alweer bijna 9 jaar, maar nog steeds heeft iedere sessie wat magisch. Er valt altijd weer wat nieuws te leren of te proberen.

Hi Ro, leuk dat je wat tips met ons wilt delen! Hoe ben je eigenlijk destijds begonnen met kitesurfen?

Vroeger hockeyde ik altijd op hoog niveau, heb nationale selecties gedaan en trainde ongeveer 5 a 6 keer per week. Elk weekend ging ik met mijn ouders en broertjes naar het strand, beetje uitwaaien en bronzen haha.. Ineens zag ik allemaal mensen door de lucht vliegen en over het water varen. Ik zei direct tegen mijn vader; ‘dat wil ik ook kunnen’. Als ik goed mijn schooljaar zou halen dan kreeg ik een les van mijn ouders. Ik was direct verkocht, die vrijheid van de sport, het zoute water happen en helemaal kapot zijn aan het einde van de dag!

Wat vind je het allerleukst aan deze toffe sport?

Het leukst vind ik dat het een soort meditatie is. Jezelf helemaal overgeven aan de elementen van de natuur en even weg zijn van alle drukte op straat en van de stad. De verplichtingen die je hoort te doen in het dagelijks leven die vergeet ik zodra ik mijn kite oppomp.

Wanneer voer je je eerste wedstrijd?

Ik denk dat ik mijn eerste wedstrijd op mijn 18e voer.

Wat was de reden dat je besloot om wedstrijden te gaan varen? Was dit altijd al je doel?

Nee, want toen ik begon met kiten hockeyde ik nog op hoog niveau en zei ik tegen mijzelf dat ik dit alleen in weekenden zou blijven doen. Alleen veranderde deze instelling snel haha.. Ik leerde snel nieuwe tricks en iemand zei dat ik een keer mee moet doen met een wedstrijd. De wedstrijd-instelling had ik natuurlijk al van het hockeyen. Nadat ik mijn eerste 2 kite-wedstrijden had gedaan werd het wel echt een doel van mij om hier in door te gaan.

Wat vind je het leukst aan wedstrijden?

Het leukst vind ik aan wedstrijden dat je in 7 minuten alles moet laten zien wat je kan. Je kan het tactisch varen of juist gewoon puur bluffen en alles op alles zetten. Daarnaast is het tof doordat je steeds naar dezelfde plekken over de hele wereld reist met zelfde mensen/ vrienden.

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw leven er uit?

Ontbijt is echt een ritueel bij mij, ik hou van eten en daarom neem ik voor ontbijt ook altijd lekker de tijd haha.. Thee en lekkere bak kwark. Daarna kruip ik vaak achter mijn laptop om mails te beantwoorden/ vlogs te editten/ trips plannen en andere ‘verplichtingen’. Als het waait dan natuurlijk het water op en anders ga ik een andere sport doen (crossfit/ mountainbiken). Daarna kruip ik even achter mijn telefoon voor social media dingetjes en daarna nog een keer kijken of het waait hahaha..

Op welke spot ben je het meest te vinden en waarom?

Als ik in Nederland ben dan vaak op Maasvlakte of in Noordwijk. Maasvlakte is echt een enorm goede freestyle en wave spot, vandaar. En Noordwijk omdat mijn vriendin daar woont 🙂

Wat is je lievelings reisbestemming?

Oef.. moeilijk! Elke bestemming heeft zo zijn voor- en nadelen. Brazilië is perfect voor trainen, maar daar blijft het bij. Kaapstad is goed voor golven en mooie natuur. Indonesië is nog enorm puur en niet-toeristisch. Ik kan niet echt zeggen wat mijn lievelings reisbestemming is, maar ik vind Kaapstad toch altijd wel iets ‘meer’ betoverends hebben.

Wat zijn je plannen voor dit seizoen?

Binnenkort naar Mauritius voor foto’s en video’s, daarna een wedstrijd in Duitsland, en dan heb ik Brazilië, Indonesië, Marokko en Kaapstad nog op de planning staan. Dus lekker druk hahah..

Heb je nog tips voor beginnende kitesurfers?

Probeer ervoor te zorgen dat de kite echt een automatisme wordt. Net zoals schakelen in de auto, je moet het zonder nadenken kunnen controleren. Dan kan je je meer focussen op je board-gevoel en ben je binnen no-time aan het scheuren over het water.

En kiters die toe zijn aan de volgende stap?

Als je nieuwe tricks wilt leren of nieuwe turns op een golf, probeer voordat je het water opgaat nog een paar keer een video te kijken van de trick en visualiseer het in je hoofd. Daarna lekker warm draaien op het water zodat je lekker in de ‘vibe’ zit en dan 200x op je plaat gaan met de nieuwe trick oefenen 🙂 Zo doe ik het ook altijd haha.. Gewoon vol blijven houden en als je merkt dat je moe wordt, dan de trick laten rusten voor de volgende sessie. Als je toch doorgaat dan is de mogelijkheid er dat je geblesseerd wordt.

Als professioneel kitesurfer en internationaal model reist Roderick de wereld over met zijn kite en board. Vind je dit ook zo tof? Volg hem dan op Facebook en Instagram.

Laat een Reactie achter