Noortje Elings heeft pas een paar uur kitesurfles gehad maar heeft het kitevirus al helemaal te pakken. Naast kitesurfen is deze sportieve chick ook helemaal weg van yoga, hardlopen en SUPpen. Voor Kiteheart wilde ze graag haar eerste ervaringen met kitesurfen delen.

Noortje Kitegear
Noortje bepakt met kitegear

Hi Noortje, wat leuk dat ik je wat vragen kan stellen. Hoe lang kite je al?

In uren kite ik nu 12,5 uur. Ik ben dus een echte beginner!

Hoe ben je in aanraking gekomen met kitesurfen?

Middels een sup, kite en yoga vakantie in Bonaire, georganiseerd door Morene Dekker van mm-sup.com, waar ik 3 dagdelen duo-les heb gehad. Toen ik vanuit Brabant naar Den Haag verhuisde wilde ik gaan watersporten, kitesurfen leek me alleen erg moeilijk. Na wat lessen in golfsurfen en suppen te hebben gehad, durfde ik tijdens de vakantie het wel aan om te leren kitesurfen. En wat was het gaaf! Vanaf het eerste moment dat ik die kite vast had, genoot ik. Meteen op diezelfde vakantie deed ik al navraag bij de groep meiden met wie ik was, allemaal aangesloten bij Jumpteam Scheveningen, wie een goede instructeur voor mij zou zijn weer terug in Nederland. Unaniem zeiden zij Karim Chioua van Kitesurfschool Best. Sinds april 2017 geeft Karim mij nu priveles.

Heb je een vaste groep kite vrienden waarmee je vaak gaat kiten?(Of heb je nieuwe vrienden gemaakt op het water?)

Ik heb nog geen vaste groep kite vrienden daar ik echt een beginner ben, maar ik heb al wel gemerkt dat kitesurfers fantastische mensen zijn. Ze zijn behulpzaam, willen je graag de kneepjes van het ‘vak’ leren en met je mee gaan kiten. Karim is mij aan het koppelen aan andere beginners zodat ik een buddy heb waarmee ik – buiten de lessen – verder  kan oefenen. Wel heb ik een vriendin, Nezma, die tegelijkertijd met mij is gestart met lessen (alleen dan op de Filipijnen en zij had gelijk meer uren les). De bedoeling is dat we, samen met haar vriend die al een ervaren kiter is, vaak gaan kiten. Daarnaast kite een andere vriendin, Caroline, al langer en met haar wil ik ook gaan kiten als ik het allemaal onder de knie heb.

Op welke spot ben je vaak te vinden en waarom juist op die spot?

Op dit moment ben ik enkel op Oostvoorne te vinden omdat dit de beginnerspot van Zuid-Holland is en ik daar les krijg. De bedoeling van Karim en mij is om na mijn vakantie ook in Scheveningen (mijn thuisspot) te oefenen.

Wat is je stijl van varen? Vaar je het liefst met een twintip of pak je liever een surfboard?

Ik heb nog geen stijl ontwikkeld maar vaar momenteel op een twintip. Eerst is het mijn bedoeling om heel goed te kunnen kiten op een twintip en dan te kijken of ik ook eens op een surfboard kan staan, maar dan zijn we denk ik al wel weer wat jaartjes verder.


Wat is je doel voor dit seizoen? Zijn er bepaalde dingen die je graag zou leren?

Mijn doel voor dit seizoen is om zelfstandig te kunnen kiten. Daarom volg ik ook privéles, zodat ik me snel en veilig op het water kan gaan uitleven. Voor mij is al een uitdaging als ik dadelijk hoogte kan houden en de transitie kan doen. Als ik dat alles kan voor dit seizoen (nog beter voor mijn vakantie) dan heb ik mijn doel behaald.

Hoe zorg je er voor dat jouw kiteverslaving in je dagelijkse leven past?

Inmiddels is mijn huis al een kitehuis geworden, in de woonkamer staat mijn kiteboard nu naast mijn SUP board. Daarnaast ben ik verslaafd geraakt aan de app Windy en kijk ik nu elke dag op die app of het een goede kite dag is. Door mijn werk kan ik niet elke dag kiten en ik moet natuurlijk ook afstemmen met Karim voor de lessen, maar wel kijk ik elke dag even op social media naar kiteposts en op YouTube naar kitevideo’s. Overigens krijg ik al commentaar van vrienden en familie dat ik alleen nog maar over kiten kan praten!

Heb gewoon lol. Leef je uit, laat je gedachten de vrije loop gaan en geniet van ieder moment op het water!

Je hebt het over vakantie, zijn er plannen voor een kitereis? 

Het leuke is dat ik na Bonaire al met Nezma (ondanks dat we prille beginners zijn) een kitereis voor van de zomer heb geboekt. De kitesurfles bij Karim was nog niet eens gestart, we waren al zó enthousiast terwijl we amper wat meters konden varen. Bij het boeken hebben we erg gekeken naar lagune’s en spots waar direct een kiteschool aan vast zit. We zijn uitgekomen bij Alvor in Portugal en Dakhla in Marokko en daar verblijven we in totaal drie weken om alleen maar te kiten.

Wat is je droombestemming om te gaan kiten?

Ik heb nog geen droombestemming om te gaan kiten, maar tips zijn welkom .

Heb je nog tips voor mensen die graag willen beginnen met kiten?

Zorg dat je een goede kitesurfschool en docent vindt die bij je past! Als beginner raak ik nog wel eens wat gefrustreerd en dan is het fijn als de docent je begrijpt en geduldig is. Ook wil ik een instructeur die vaardig is in het uitleggen van de techniek – niet enkel in het zelf voor doen.

Ten tweede: Zorg voor goed materiaal. Omdat ik zelf meteen eigen materiaal wilde, heb ik mij goed laten adviseren bij North Kiteboarding en heb ik alles nieuw bij Shaka Scheveningen gekocht. Mijn motto: als ik dan niet goed kan kiten, ligt het in ieder geval niet aan het materiaal.

Daarnaast zou ik iedereen aanraden zich aan te sluiten bij een watersportvereniging, zoals Jumpteam in Scheveningen. Zo leer je andere kiters kennen en kun je je materiaal opslaan en lekker warm douchen na het kiten.

Probeer ook thuis wat spierversterkende oefeningen te doen, want kiten vraagt veel van je bovenbenen/lijf. Bij Girlzactive hebben ze een drie weken programma laatst op facebook gezet wat ik trouw heb gevolgd.

En als laatste maar niet onbelangrijkste: heb gewoon lol. Leef je uit, laat je gedachten de vrije loop gaan en geniet van ieder moment op het water!

Laat een Reactie achter

  1. Hanneke Elings

    Geweldig spontaan, mooi en eerlijk en inspirerend interview , met zeer goede tips voor beginners. Heel veel kite plezier toegewenst