Kitesurf instructeur

Samuel is een kitemaatje en collega van mij. Hij heeft 5 jaar geleden zijn eerste kitesurflessen gehad bij kitesurfschool Natural High en sindsdien kite hij zo vaak als hij kan. Hij woont in Vlissingen en grijpt iedere winderige dag aan als een kans om het water op te gaan. Samuel is een super enthousiaste kitesurfinstructeur die oprecht geen genoegen van deze sport kan krijgen.  

Hi Samuel, tof dat je je verhaal wilt delen met Kiteheart. Hoe ben jij begonnen met kitesurfen?

Mijn oma woont aan de kust, in Burgh-Haamstede, en als ik daar op bezoek was ging ik vliegeren met een klein vliegertje. Op een gegeven moment heb ik dat vliegertje helemaal opgevlogen en toen wist ik zeker dat ik de volgende stap wilde maken. Ik heb toen kitesurflessen genomen bij Natural High. Sindsdien breng ik daar bijna al mijn weekenden door, om kitesurflessen te geven of lekker zelf te varen.

Wat vind je het allerleukst aan deze toffe sport?

De afwisseling die de sport biedt! De ene dag heb je een lekkere freestyle sessie met 18 knopen en vlak water en de volgende dag zoek je de golven op waar je lekker in kunt spelen met je surfboard. Ook hebben we af en toe een heerlijke storm die over Nederland trekt en kan je een top big air sessie knallen. Maar uiteindelijk zijn de sessies met je vrienden de leukste, lekker kiten met zijn allen en dan afsluiten met een biertje.

Hoe lang geef je al les? En wat deed je besluiten om kitesurf instructeur te worden?

Dit word mijn 4de seizoen als instructeur. Ik heb natuurlijk zelf mijn kitesurflessen gevolgd bij Natural High en ging er vaak kiten. Op een dag hoorde ik dat ze instructeurs zochten en heb ik mij gelijk aangemeld. Waarom ik instructeur ben lijkt me vrij duidelijk, wie wil er nou niet een baan waar je betaald krijgt om heel de dag in het water te spelen en om bezig te zijn met je hobby?!

Hoe ziet een doorsnee dag er uit voor jou?

Als ik wakker word check ik de windvoorspelling op windfinder. Is de wind goed? Dan wordt het tijd om te bepalen waar en hoe laat er gekite gaat worden. Ik stuur wat whatsappjes rond om te kijken wie er nog meer in is voor een kite sessie. Vervolgens ga ik richting het strand om zo lang mogelijk te rammen en beuken op water. Een goede sessie sluiten we altijd af met bier ;).

Als ik aan het werk moet als kitesurf instructeur ben ik half 9 bij Natural High. Mijn cursisten ontvang ik rond 9 uur en dan begint de les. We werken vaak in 2 blokken, de eerste les van 9 tot 12 en daarna de tweede les van 1 tot 4. Na de kitesurfles kunnen de cursisten nog even lekker warm douchen en sluiten we de les af. Vervolgens spreken de instructeurs de dag door en word er besproken wat er goed ging en waar nog wat te verbeteren valt. Zo leren we van elkaar en zorgen we ervoor dat onze cursisten altijd een goede les krijgen.

Heb je zelf nog wel tijd genoeg om te kiten?

Ja, gelukkig wel. Soms leidt school er een beetje onder maar aan de andere kant is het ook juist een goede motivatie voor school. Als het ’s middags lekker waait weet ik gewoon dat ik vroeg op moet en gelijk aan de studie moet zodat ik aan het eind van de dag nog even het water op kan. En natuurlijk hebben we op Natural High vaak nog avond sessies. Er is niks beters dan met je collega’s tot zonsondergang te kiten na een goede dag lesgeven. Ik vind het leven als kitesurf instructeur heerlijk!

Wat is in jouw ogen de perfecte sessie?

32-35 knopen en een dikke pool met mijn 8 meter Slingshot RPM, lekker hoge kiteloops trekken. Ik push mezelf dan om net even nóg wat hoger te gaan. Zo kan ik na de sessie met een voldaan en tevreden gevoel naar huis.

Wat neem je liever mee het water op en waarom, een GoPro of een WOO?

GoPro! Het is leuk om te weten hoe hoog je ging maar het is nog leuker als je dikke beelden hebt en daar een mooi filmpje van kan editen. Dan heb je nog wat leuks te doen als er geen wind staat haha.

Ga je ook wel eens op reis? Waar ga je het liefst naartoe?

Ik ben ooit op kitevakantie geweest naar Fuerteventura. Dit was een hele leuke vakantie, maar het was niks vergeleken met de ervaring die ik had op Klein Curaçao. Voor mijn stage heb ik een halfjaar op Curaçao gewoond en daar leerde ik al snel veel kiters kennen. Via de lokale kiters ben ik drie keer een weekend gaan kiten op het onbewoonde eiland Klein Curaçao. S ’ochtends vroeg stapten we op de boot en vaarden we naar het eiland toe. We bleven ook slapen op het onbewoonde eiland, in hangmatten onder de sterren. Het enige wat mee ging waren paar kratten bier, een BBQ, heel veel zonnebrand, liters water, kitespullen en je hangmat.

Kitesurfen tot zonsondergang op een onbewoond eiland gevolgd door een nacht sessie onder de sterren was echt het vetst wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Check hieronder maar de impressie van één van deze weekenden. Ik raad het iedereen aan!!

Hoe belangrijk is jouw materiaal voor je?

Het is voor mij vooral belangrijk dat ik goed materiaal heb waar ik op durf te vertrouwen. Niks is erger dan midden in de lucht te hangen en dat er dan een lijn breekt of dat je aan het downwinderen bent en er halverwege iets kapot gaat.

Jij ziet harstikke veel beginners natuurlijk, heb je nog goede tips?

Leer goed upwind body draggen! Deze oefening geeft je veel kite controle en zekerheid om in dieper water te kitesurfen. Als tweede tip: veel oefenen. Dat is de enige manier om echt te leren kitesurfen. Stop niet na je lessen maar ga er zelf op uit. En ja, er gaan veel dingen mis in het begin maar dat heeft iedereen gehad. Mensen helpen je echt wel als je daar om vraagt.

Ik hoorde dat je binnenkort een actie gaat doen voor het goede doel?

Ja dat klopt, wij gaan met 7 instructeurs (Rob, Jerry, Jaco, Martijn, Philip, René en ik) van Natural High meedoen aan de downwinder van Hoek van Holland tot Den Helder. Deze 130 km lange downwinder wordt in 1 dag gevaren om geld op te halen voor de Hartstichting. Ons doel is om in totaal 3500 euro op te halen. Dus maak ik gelijk even gebruik van dit interview voor een oproep! Help ons om het doel te halen van 3500,- en doneer wat voor de Hart stichting.

Wij van team Natural High zouden het erg waarderen!

Laat een Reactie achter