Jur is samen met Tabe eigenaar van kitesurfschool Kite Caravan en ik was wel benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een kitesurfschool. En hoe diep zit de liefde voor het kitesurfen bij deze gasten? Het enthousiasme spat ervanaf terwijl Jur vertelt over de activiteiten van de Kite Caravan.

Je bent nog maar net begonnen met je kitesurfschool, hoe kwam je op het idee voor de Kite Caravan?

Het idee van de Kite Caravan is geboren in Nederland en pas definitief geworden na een seizoen te hebben gewerkt als golfsurf instructeur in Frankrijk. In eerste instantie was het idee om met vrienden een vereniging op te zetten waardoor het kitesurfen een nog grotere rol in ons leven kon gaan spelen. Ideeën van een vaste locatie, een auto op het strand voor downwinders, een downwindertaxi, vakanties, een waterscooter en ga zo maar door. Al het mogelijke is de revue gepasseerd! Laagdrempelig en een eerste stap in de richting van dromenland was de aanschaf van een caravan. Deze heb ik samen met Tabe Jouwsma (mede-eigenaar) op de kop getikt en omgebouwd tot mobiele hang-out. Met de caravan op sleeptouw zijn we spots gaan bezoeken, winddagen volgemaakt op het water en met een bbq’tje afgesloten. Deze dagen vielen goed in de smaak en met de ervaring voor het geven instructies kwamen we uit op een simpel rekensommetje,1+1=2. We gaan kitesurfles geven en kijken wel waar het schip strand! Het idee viel goed in de vriendenkring en last minute, net voordat het seizoen van start ging hebben we ons ingeschreven bij de KVK. Na het volgen van de benodigde IKO cursussen zijn we van start gegaan en kwam de caravan tot zijn recht als mobiele kitesurfschool. Tabe en ik keken elkaar aan en de naam Kite Caravan kwam naar voren! Toen hebben we een paar ontwerpen gemaakt voor een logo en zijn we van start gegaan met bekend maken van de Kite Caravan. Diverse festivalletjes bezocht met de Kite Caravan totdat we in gesprek kwamen met Ivo en Tamar van Hightide Surf&food op IJmuiderslag. De mogelijkheid voor een vaste locatie naast de mobiele surfschool hebben we met beide handen aangepakt. Tot op de dag van vandaag maken we onze droom en alle eerder genoemde ideeën stapsgewijs waar. Inmiddels organiseren we kitesurflessen, hydrofoil dagen, vakanties, testdagen, feestjes, bbq’s en groepsuitjes. Met de groepsuitjes gaan we powerkiten, kitebuggyen en bij gebrek aan wind pakken we de BigSUP. Whoo, en dat allemaal na twee jaar! Whooo, nu ik dit schrijf sta ik even stil bij wat we voor elkaar hebben gebokst de afgelopen twee jaar. In ieder geval was dit de geboorte van de Kite Caravan in een notendop.

kitesurfschool-kitecaravan

Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van een kitesurfschool?

Veel! De uren die je kwijt raakt aan planning, administratie, marketing en allerlei andere zaken moet je niet gaan bijhouden. Het terugrekenen naar een uurloon al helemaal niet. Maar ach, dat hoort erbij! Wanneer je iemand na de les met een big smile van het water ziet komen weet je waarvoor je het doet!

Blijft er nog wel tijd over om zelf op het water te staan?

Ja zeker! Lekker foilen, downwinders maken of tripjes naar elders in het land. Een stukje planning waar je zelf verantwoordelijk voor bent!

Waarom heb je gekozen voor Ijmuiden als leslocatie?

Ijmuiderslag is een ideale leslocatie! Geen of heel weinig stroming, vlakke stukken water, golven bij de zandbanken, een breed strand en een strandtent met een relaxte vibe. Dit zijn voor mij de ingrediënten van een ideale locatie voor het beoefenen van de sport.

En als de omstandigheden niet goed zijn rij je gewoon ergens anders heen met de caravan?

Met aflandige wind geven we les op Edam of Muiderberg. Twee locaties met knie tot heupdiep water waar je kneepjes van het kitesurfen makkelijk kan aanleren. Maar de voorkeur gaat uit naar IJmuiderslag. De ideale zwinnetjes met heupdiep vlak water, de ruimte, het uitzicht op de duinen en de prachtig mooie zonsondergangen maken het werk speciaal.

Geven jullie nou echt les uit de caravan of zijn de cursisten vooral te vinden bij de strandtent Hightide waarmee jullie samenwerken?

Met Oost/ Noordoosten wind geven we les vanuit de caravan op Edam of Muiderberg. De overige windrichting geven we les vanuit de strandtent Hightide. Het gemak van een warme douche, zoet water om het materiaal af te spoelen, een berging, de surfshop, de horeca en natuurlijk de gezelligheid van de mensen maken Hightide een perfecte partner om mee samen te werken!

Wat is jullie filosofie? Wat probeer je altijd mee te geven aan je cursisten?

Onze filosofie is het uitdragen van het kitesurfen op een relaxte en verantwoorde wijze. Dat proberen we de cursisten mee te geven in de vorm van een vertrouwd en goed gevoel. De basis die leren wij je aan! Een basis waarin jezelf je grenzen aanvoelt om vervolgens progressie te boeken. Het veilig en verantwoord omgaan met de sport is onderdeel van deze basis. Wat volgens ons ook toebehoort aan deze filosofie is het verlenen van ondersteuning en service bij het zelfstandig oppakken van de sport, als cursist maar ook als gevorderde, al zelfstandige kitesurfer. Wij adviseren in materiaal, reparaties, handelingen en gedragingen die bij de sport komen kijken. Een stukje saamhorigheid die door een steeds groter wordende groep mensen op prijs wordt gesteld.

En ik zag dat je van de winter een trip gaat verzorgen naar Fuerte? Kan iedereen gewoon mee?

Ja Fuerte! Het idee van kitesurfen op Fuerte lijkt ons geweldig. Op Fuerte geven we geen kitesurfles. De vakantie is bedoeld voor het finetunen van je vaardigheden wanneer je net de cursus hebt afgerond of je gereedschapskist aan tricks wil uitbreiden. De voornaamste reden van de vakantie op Fuerte is volop genieten van de mooie spots die het eiland heeft te bieden. Wij zorgen daarom voor vervoer, onderdak in een villa, ontbijt en lunch, tips en tricks van instructeurs van 5 tot en met 19 november.

Heb je nog een laatste boodschap voor de twijfelaars die eigenlijk gewoon eindelijk een les moeten gaan boeken?

Gewoon doen! Plan in de aankomende tijd van twee tot drie weken een dag of drie vrij, neem contact op met een kitesurfschool, check even de reviews, inplannen en duimen voor wind! De factor wind valt niet of niet nauwkeurig op voorhand in te plannen. Maar wanneer je eerste les met wind is afgerond wordt je beloond met een voldaan gevoel zoals je nog nooit van te voren hebt meegemaakt.

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter

  1. Erwin Bakker

    Wij hebben met ploeg les gehad bij de KiteCaravan in Ijmuiden en Muiderberg.

    Zij geven les met oog voor jou als persoon. Vragen actief feedback en leggen het simpel en duidelijk uit. Na 3 lessen kon ik al varen. Nu ben ik vaste klant.

    Dit is een echte aanrader