Joris, 30 jaar oud, heeft sinds 11 maanden zijn grote passie gevonden: kiten! Samen met zijn vriendin, 2 katten en 3 lieve bordercollies woont hij in de buurt van Noordwijk op slechts 10 minuutjes afstand van het strand! Naast zijn baan in de sales wil Joris zo vaak mogelijk op het water staan.

kitesurfer interview joris


Wanneer wist je dat je wilde gaan kitesurfen?

Eerlijk gezegd heb ik jarenlang met het plan om te gaan kitesurfen in mijn hoofd rond gelopen zonder het te doen. Het leek mij al tijden de ideale sport en hobby maar ik dacht dat het veel moeilijker zou zijn dan het in werkelijkheid is. Hierdoor heb ik al die tijd niet de stap genomen om met de sport te beginnen. Je kent het wel – het gevoel dat je dan als beginner ‘onder aan de ladder’ moet beginnen en dat het aan het begin helemaal niet leuk is enzovoort…

Doordat ik sinds 1,5 jaar 3 honden heb loop ik dagelijks op het strand. Hierdoor zag ik steeds vaker kitesurfers bezig en werd de drang om zelf te gaan kitesurfen steeds groter. Nu heb ik spijt dat ik niet eerder ben begonnen!

Hoe had je destijds een kitesurfschool gevonden? Waar zocht je deze op uit?

Uiteindelijk heb ik vorig jaar begin mei de stap genomen. Ik ging naar GoogleMaps, zocht een kiteschool in de buurt en heb daar 2 lessen gevolgd. Ik ging dus puur uit van wat er dicht bij was haha.

Op welke spot ben je vaak te vinden en waarom juist op die spot?

Ik ben vaak te vinden op een spot vlakbij Noordwijkerhout, dus aan de westkust. Vanaf huis ben ik hier in 10 minuutjes, ideaal dus. De spot is erg rustig vandaar dat ik de naam niet noem hahaha. Doordat ik gewend ben aan die rust vind ik het op de meeste andere spots al snel te druk. Als het te druk is ben ik te veel aan het anticiperen op andere kiters en ik kan me dan niet meer vol focussen op mijn eigen activiteiten.

Inmiddels ben ik wel gewend aan de ruige omstandigheden op zee. In het begin was het wel echt heel erg K*T. De eerste 10 sessies na mijn 2 lessen heb ik flink lopen vloeken en wilde ik al m’n spullen op marktplaats gooien. Het was zo zwaar! Elke keer was ik meer tijd kwijt met teruglopen over het strand dan dat ik op het water stond. Dan raakte ik weer mijn board kwijt, kwam mijn kite in het water, lijnen in de knoop etc. etc. Maar hoe vervelend dit soort dingen ook zijn, je leert er elke keer weer van en op een gegeven moment vaar je super en dan is de zee veel leuker dan dat vlakke binnenwater. Dat stadium heb ik gelukkig na een halfjaar al bereikt door heel veel uren te maken! Want doorzetten en uren maken is wel cruciaal!

Heb je een vaste groep kite vrienden waarmee je gaat kiten? Of heb je misschien wel nieuwe vrienden gemaakt op het water?

Niet normaal hoe snel je nieuwe vrienden maakt op het water en het strand. Ik ken inmiddels zo’n 20 medekiters, ben lid van de lokale ‘whatsapp’ groep en heb een vijftal kite maten waarmee ik eigenlijk altijd samen ga varen. We zijn zelfs al samen een weekje naar Tarifa geweest!

Heb je al een vaarstijl ontwikkeld? Vaar je het liefst met een twintip of pak je bijvoorbeeld liever een surfboard?

Ik heb geleerd te varen met een twintip. Ik ben wel al een paar (2e hands) boards verder. Eerste board was te klein om mee te leren varen. Toen heb ik een enorm groot board gekocht, dat hielp mij enorm in mijn leerproces. Na een paar maanden heb ik weer een kleiner board gekocht. Inmiddels ben ik er wel aan toe om een board te kopen dat iets meer geschikt voor waves. Als je altijd op zee vaart is een board dat geschikt is voor wave en choppy water sowieso natuurlijk raadzaam. Ik weet al wat mijn volgende boardje gaat worden, de Cabrinha Tronic. Deze lijkt me lekker voor big air en spelen met de golven. Dat is waar ik nu mee bezig ben.

Wat is je doel voor dit seizoen? Zijn er bepaalde dingen die je graag zou leren?

Ja. Het eerste half jaar had ik maar 1 doel: super goed upwind kunnen varen en nooit meer terug te hoeven lopen. Dat doel had ik na een paar maanden bereikt. Een paar maanden terug vond ik het heen en weer varen al bijna ‘saai’ worden. En sindsdien ben ik bezig met springen. Daar gaat nu al mijn aandacht naar uit. Eind van dit seizoen wil ik minimaal 4 meter hoog kunnen springen met een vlekkeloze landing!

Heb je plannen om een kitereis te maken?

Ik ben net een paar weken terug uit Tarifa. Overmorgen vertrek ik (mede dankzij inspiratie die ik op Kiteheart heb opgedaan!) voor een week naar Zuid-frankrijk, Leucate.

Ik ben echt verslaafd aan kiten. Ik pak elke kans die er in Nederland is om te gaan varen aan en elke vakantie moet ik kunnen kiten!

Welke droombestemming staat er op jouw bucketlist?

Oei, er zijn zo super veel mooie bestemmingen om heen te gaan. Laat ik het er op houden dat ik een keer graag naar een echt tropische bestemming wil, met helder blauw water, witte stranden je kent het wel! Mauritius bijvoorbeeld… Maar voorlopig ga ik liever een paar keer per jaar naar bestemmingen zoals Zuid-Frankrijk en Tarifa dan dat ik in 1 x hetzelfde uitgeef aan zo’n tropische bestemming.

Heb je nog tips voor mensen die graag willen beginnen met kiten?

Jazeker:

*   Denk je er over na kiten te proberen? Gewoon doen!! Het is makkelijker dan je wellicht denkt en na 1 les weet je al of het gevoel je wel of niet aanspreekt. Just try it!

*   Begin je met kiten: koop dan een zo’n groot mogelijk board. (dus minimaal 140 x 45 maar liever zelfs nog wat langer). Helpt je enorm.

*   Koop als eerste een 2e hands board: je kunt hem makkelijk kwijtraken. Zonde als je paar  honderd euro verliest en na paar maanden wil je toch weer wat anders (kleiners)

*   Kites: je kunt geluk hebben met 2e hands materiaal, maar ook pech. Ik heb beide ervaren… Nieuw materiaal heeft zeker z’n voordelen. Persoonlijk heb ik om te beginnen alle materiaal 2e hands gekocht maar wees wel kritisch. Het helpt wanneer je weet waar je op moet letten, lees je dus goed in of neem een ervaren persoon mee.

*   Op vlakwater (binnenwater) leer je het snelst. Ik heb op zee leren kitesurfen. Dit is wat moeilijker maar daardoor kun je vanaf begin af aan wel ‘alles’ meteen aan. Uiteindelijk is meest belangrijke: uren maken en doorzetten. Grijp elke kans die er is aan. Ik heb denk ik gemiddeld wel 2x per week gevaren de afgelopen 11 maanden. Ook in de winter, met kerst etc.. dat is echt nodig op stappen te maken. Grijp je niet elke kans aan? Dan kan je wel eens spijt hebben wanneer het vervolgens 3 weken lang niet waait.

*   Lees veel op forums – van anderen kun je veel leren en hier kun je ook informatie over spots vinden enzovoort.

*   Succes!

Wil jij ook gaan lessen? Bekijk hier het makkelijke overzicht van alle kitesurfscholen bij jou in de buurt. 

Laat een Reactie achter