1. Zoek en Vind

Vind een kiteschool met behulp van handige zoekfilters

Uitleg zoekfilters

2. Bekijk Informatie

Lees alle informatie over de kiteschool en bekijk de reviews

Bekijk informatie

3. Maak Contact

Kom direct in contact met de kiteschool en maak een reservering

Bekijk contact

Uitleg zoekfilters

Soort les

Groepsles

Tijdens een groepsles volg je je kitesurflessen in een groepje van minimaal 2 personen (groepsgrootte kan verschillen, afhankelijk van de kitesurfschool). Je zult dus tussendoor met elkaar afwisselen. Groepsles is harstikke gezellig en de goedkoopste vorm van kitesurfles volgen.

Privéles

Tijdens een privéles krijg jij in je eentje kitesurfles van de instructeur. Deze heeft dan ook alle tijd en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een privéles haal je het maximale uit je tijd aan de kite.

Hydrofoil

Als gevorderde kitesurfer kun je een hydrofoil les boeken. De hydrofoil is een surfboard met een vleugel er onder waardoor je tijdens het varen geruisloos boven het water zweeft. Je hebt maar heel weinig wind nodig om met een hydrofoil te kitesurfen, dus zo kun je op de bijna windloze dagen ook het water op! Dit is een lastig discipline binnen het kitesurfen, maar wel heel tof om wat nieuws te proberen. Neem altijd les, hydrofoilen is heel anders dan het kitesurfen dat je gewend bent en de lange vleugel kan hard aankomen.

Wave

Tijdens je les waveriden/ wavekiten leer je kitesurfen in de golven, met een wave boardje. Dit lijkt heel erg op golfsurfen, de bedoeling is om zo lang mogelijk in de golf te blijven. Je kite gebruik je vooral om lekker in de golf te komen. Je kunt het zien als een combinatie van golfsurfen en kitesurfen. Dit discipline wordt steeds populairder onder kitesurfers.

Freestyle clinics

Deze lessen zijn voor gevorderde kitesurfers die progressie willen boeken. Van leren springen tot backrolls tot de verder gevorderde tricks zoals technische handlepasses, tijdens je freestyle clinic krijg je les van de besten. Je wordt gepusht en krijgt tips zodat je eindelijk die sicke trick land.

Kids lessen

Vanaf 8 jaar wordt er al kitesurfles gegeven aan kids – de minimumleeftijd verschilt per kitesurfschool. Naast dat de leeftijd van belang is moet je ook letten op het gewicht. Doorgaans moet het minimum lichaamsgewicht van een cursist 30 kg zijn. Kinderen hebben een andere manier van leren en moeten spelenderwijs gewend raken aan de krachten van de kite en risico’s leren inschatten. Ook krijgen kinderen kitesurfles met ander materiaal dan volwassenen (vanwege hun gewicht).

Spotinfo

Golven

Leren kitesurfen in de golven is uitdagender dan in vlak water. Je hebt namelijk vaak te maken met stroming en diep water. Op kitesurfspots aan de Noordzee heb je te maken met golven. Als je hier je kitesurflessen volgt ben je na je cursus volledig zelfstandig en zelfredzaam in alle condities. En als je eenmaal kunt varen zijn die golven super tof!

Vlak water

Het is makkelijker om te leren kitesurfen op vlak water omdat je minder wordt afgeleid en je volledig kunt focussen op de kite. Je zult dus wat sneller je eerste meters varen, maar als je je kitecursus hebt afgerond en zelf op zee gaat varen merk je dat dit toch wel lastig is. Bij bepaalde kitesurfscholen kun je het ook combineren, dus dat je een aantal lessen op vlak water volgt en dan nog een les in de golven.

Choppy

Choppy is hoe kitesurfers een woelige zee noemen met een kleine korte golfslag. Water wordt aardig snel choppy, afhankelijk van windsnelheid en getij.

Ondiep

Als je kitesurflessen krijgt in ondiep water kun je bijna overal staan. Dit is in het begin gemakkelijk omdat je niet achter je kite aan drijft. Uiteindelijk wil je je natuurlijk in alle omstandigheden kunnen redden, of het nu ondiep of diep water is.

Certificaten

IKO – International Kiteboarding Association

IKO is de grootste én enige internationaal erkende kiteboardorganisatie ter wereld. Ze richten zich specifiek op het kitesurfen en bieden wereldwijd naar eigen zeggen de meest up-to-date kiteboardopleidingen, zowel recreatief als professioneel. Naast het opleiden van instructeurs richt de IKO zich ook op het opleiden van beginnende kitesurfers. Doordat de IKO zich bezighoudt met het instellen van veiligheidsnormen en het verenigen van haar leden rond deze normen draagt deze vereniging bij aan de voortschrijdende evolutie van de kitesport. Wanneer je les volgt bij een erkende school krijg je na afloop van de lessen een kitesurfcertificering. Met de IKO kiteboarding Card kun je aantonen dat je kitesurfles hebt gehad bij een IKO erkende school. Afhankelijk van je niveau kun je hiermee eenvoudig materiaal huren en/of kopen. (link naar overzicht IKO gecertificeerde kitesurfscholen)

VDWS – Vereniging Duitse Watersport Scholen

VDWS is vergelijkbaar met IKO, je kunt het zien als de Duitse variant. De VDWS is de grootste watersportorganisatie ter wereld. Naast kitesurfen houden ze zich dus ook bezig met andere watersporten zoals windsurfen, zeilen en SUPpen. Na je lessen kun je een ‘Kiteboarding licence’ aanvragen. Het ziet er een beetje anders uit dan die van IKO, maar heeft dezelfde waarde. IKO is echter wereldwijd erkend. (link naar overzicht VDWS gecertificeerde kitesurfscholen)

KNWV – Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond

Het Koninklijk Nederlands Watersportverbond is de overkoepelende organisatie van 400 watersportverenigingen in Nederland met 100.000 leden. Scholen die zijn gecertificeerd door het Watersport Verbond zijn gemachtigd om certificaten uit te reiken waarmee je weer kites kunt testen en huren in het buitenland. KNWV is een nationaal orgaan dat binnen Nederland bekend is en erkend wordt. De opleidingsmethode is ook internationaal erkend en voldoet aan alle veiligheidseisen. (link naar overzicht KNWV gecertificeerde kitesurfscholen)

Faciliteiten

Kleedruimte

Wil jij je kunnen omkleden in een overdekte kleedruimte voor en na je kitesurfles? Kies dan voor een kitesurfschool die over kleedruimtes beschikt. In Nederland zijn veel mobiele kitesurfscholen, die opereren vanuit een busje. Dit kan in houden dat je je om moet kleden op de parkeerplaats. Voordeel van een mobiele kitesurfschool is dat ze voor alle omstandigheden qua weer en wind de beste kitesurfspot voor je les uitzoeken.

Materiaal huren

Bij deze kitesurfscholen kun je na je lessen materiaal huren. Je hoeft dus niet gelijk te kopen om het water op te kunnen.

Restaurant/eetgelegenheid

Doe een lekker hapje en drankje voor of na je kitesurfles.

Gratis parkeren

Bij deze kitesurfscholen kun je het gehele jaar door gratis parkeren.

Douches

Neem na je kitesurflessen een ontspannen warme douche en spoel het zand en zout van je af.

Merken

Er zijn vele verschillende merken die kites produceren. Vaak werken kitesurfscholen met een of meerdere vaste merken.

Spots

In Nederland is het niet overal toegestaan om te kitesurfen. Er zijn bepaalde gebieden die zijn toegewezen, deze worden aangeduid als kitespots. De kitespots in Nederland bieden verschillende condities om in te kitesurfen, je hebt bijvoorbeeld spots met vlak en ondiep water en kitespots op zee waar je te maken hebt met stroming, golven, getij en diep water. Iedere kitespot heeft zijn eigen karakteristieken, meer informatie vind je op de pagina over kitespots in Nederland (link invoegen).

Vanaf prijs

Je kunt filteren op de lesprijs per persoon per uur

Informatie en Reviews

Je kunt ervaringen van andere kitesurfers lezen om je te helpen bij je keuze. Ook kun je na je kitesurflessen zelf een review achterlaten om andere toekomstige kitesurfers te helpen bij het maken van hun keuze. Je kunt de kitesurfschool beoordelen door sterren te geven op een schaal van 1 tot 5 sterren, waarbij 1 de laagste score is en 5 de hoogste score. Laat weten wat je algemene indruk was van de kitesurfschool, wat je vindt van de prijs/kwaliteit verhouding en de klantvriendelijkheid. Verduidelijk je keuze nog verder door specifieke zaken te vermelden in je reactie.

Neem direct contact op en reserveer

Je kunt direct contact opnemen met de kitesurfschool door te bellen of te mailen. Rechts in de listing vind je een kaartje met daaronder het telefoonnummer, emailadres en de website van de kitesurfschool. Wanneer je contact opneemt kan met jou gekeken worden wanneer je eerste les ingepland wordt, dit hangt natuurlijk af van de wind.